VETERAN: Sørafrikanske Eeben Barlow startet den beryktede private hæren - eller leiesoldatselskapet - Executive Outcomes da han i 1990 ga seg som soldat i den ordinære sør-afrikanske hæren. Nå har hans nye leiesoldatselskap vært i Nigeria for å slåss mot Boko Haram. Foto: Torbjörn Selander
VETERAN: Sørafrikanske Eeben Barlow startet den beryktede private hæren - eller leiesoldatselskapet - Executive Outcomes da han i 1990 ga seg som soldat i den ordinære sør-afrikanske hæren. Nå har hans nye leiesoldatselskap vært i Nigeria for å slåss mot Boko Haram. Foto: Torbjörn SelanderVis mer

Sørafrikansk leiesoldat-veteran: - Slik bekjempet vi Boko Haram

Nigerias nyvalgte president er skamfull over at landet ikke klarer å ordne opp selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skjult hjelp fra ei gruppe leiesoldatveteraner fra Sør-Afrika har vært helt avgjørende for den nigerianske hærens framganger i kampen mot terrorgruppa Boko Haram.

Med røtter i apartheid-statens krigføring i det sørlige Afrika for 30 år siden har ei gruppe godt voksne til eldre leiesoldater snudd opp ned på den spente situasjonen i det nordlige Nigeria.

Hele verden ble i april fjor opprørt da Boko Haram bortførte 219 jenter fra en kostskole i Chibok. Ved inngangen til dette året var kanskje opp mot 1000 gisler i terrorgruppas fangenskap.

Men under den 62 år gamle obersten Eeben Barlows kommando har en spesialstyrke på rundt 100 veteraner fra forskjellige sørafrikanske militære enheter snudd opp ned på den seks år gamle konflikten i landet.

De siste ukene er nesten 700 gisler reddet fra islamistgruppas fangenskap. Myndighetene i landet sier at fangene er traumatiserte og underernærte etter å ha vært holdt i fangenskap.

Skam I Nigeria har bruken av leiesoldater vakt oppsikt. Det er avtroppende president Goodluck Jonathan som har hyret inn sørafrikanerne, og det er ennå ikke kjent hva leiesoldathjelpen har kostet. Men det faktum at leiesoldatene var nødvendig for å bekjempe Boko Haram, har fått den nyvalgte presidenten Muhammadu Buhari til å rase:

REDDET: Jenter reddet fra fangenskap hos Boko Haram venter på å få utdelt klær i en flyktningeleir i Yola. Foto: Emmanuel Arewa/AFP
REDDET: Jenter reddet fra fangenskap hos Boko Haram venter på å få utdelt klær i en flyktningeleir i Yola. Foto: Emmanuel Arewa/AFP Vis mer

- Jeg vet ikke hvor mange som vet det, for jeg fikk vite det for få dager siden, men våre nylige framganger i nordøst skyldes bruk av sørafrikanske leiesoldater, sa han nylig.

Han viste til at en av hans hovedoppgaver når han nå inntar regjeringskontorene vil bli å få orden på hæren og sikkerhetssituasjonen i landet.

- Hæren vår har aldri vært så ubrukelig som nå. Det er en skam at våre militære styrker ikke kan sikre 14 kommuner i et land med 774 kommuner, sa Buhari.

Bruken av sørafrikanerne får også mange til å stille spørsmål ved den militære hjelpen som Nigeria mottar fra USA og Storbritania. Begge disse landene stilte militær taktisk hjelp til rådighet etter at skolejentene ble kidnappet.

Veteraner De godt voksne leiesoldatene, ledet av 62-åringen Barlow, har erfaring fra Sør-Afrikas krigføring i blant annet Namibia og Angola. Noen av dem skal også ha bakgrunn fra geriljagrupper som på 80-tallet kjempet mot de sørafrikanske styrkene.

- Vi er ikke lenger 20-åringer, men med alderen kommer kunnskap fra konflikter og kriger i Afrika som unge soldater ikke har. Med alderen kommer også evnen til å holde hodet kaldt når det blir hett, sier Barlow.

De jobbet etter en taktikk de lærte seg under apartheid-regimets kriger mot nabolandene på 80-tallet.

- Styrkene våre skal ikke holde på områder. I stedet jobbet vi etter prinsippet om ustanselig forfølgelse, har Barlow sagt i et intervju publisert på det amerikanske nettstedet Sofrep, som skriver om militære spesialstyrker.

Han sier at de jobber tett med det nigerianske militæret, og at det er nigerianernes oppgave å eventuelt ta kontroll over de områdene hans menn går inn i. Barlow har tidligere uttalt seg om denne taktikken og har da forklart at den går ut på å kontinuerlig jakte på fienden, dag og natt, og angripe dem umiddelbart med kraftige våpen.

- Soldatene må utvikle en militær aggresjon som er så høy at fienden frykter dem, har Barlow skrevet.

Den døgnkontinuerlige jakten skulle slite ut Boko Haram-styrkene, mens leiesoldatene jobbet i vaktlag som ble rotert og flydd inn og ut med helikopter.

Beryktet Eben Barlow er en beryktet veteran i den afrikanske leiesoldatbransjen. Han begynte som spesialsoldat en hvit styrke i apartheid-regimet som kjempet i både Angola og Namibia. Men da regimet begynte å rakne i 1989, etablerte han leiesoldatstyrken Excecutive Outcomes, blant annet sammen med en annen beryktet leiesoldat - Simon Mann. Styrken ble leid inn til flere afrikanske kriger, men ble særlig kjent da de i 1995 ble hyret av myndighetene i Sierra Leone for å bekjempe de brutale opprørerne i RUF (Revolutionary United Front). 

I ANGOLA: Her er Eeben Barlow (midten) i Angola i 1995 sammen med Joao do Matos (t.v.) som da ledet de angolske militære styrkene og Nick van der Berg, som ledet EOs operasjoner i Angola. Foto: Stefaans Brummer / PictureNET Africa
I ANGOLA: Her er Eeben Barlow (midten) i Angola i 1995 sammen med Joao do Matos (t.v.) som da ledet de angolske militære styrkene og Nick van der Berg, som ledet EOs operasjoner i Angola. Foto: Stefaans Brummer / PictureNET Africa Vis mer

Exececutive Outcomes ble formelt oppløst i 2000, men nå har Barlow startet et nytt selskap som han kaller STTEP (Specialized Tasks, Training, Equipment and Protection).

Mat og husly I begynnelsen av mai reddet nigerianske styrker nesten 700 gisler i Sambisa-skogen, der Boko Haram har sin høyborg. Gislene har ikke fått bra behandling, og de fleste av dem er traumatiserte, ifølge Sani Datti, som leder Nigerias direktorat for kriseberedskap

- De fleste av dem så slitne og traumatiserte ut. De er uflidde, og det så ikke ut som om de hadde fått vasket seg på flere dager, sa han.

Datti kunne opplyse at de befridde fangene nå har fått mat, madrasser, tepper, myggnett, såpe og vaskemidler.

Vil berge flere Ifølge Amnesty har Boko Haram tatt omtrent 2000 kvinner og jenter til fange siden starten av 2014. Det nigerianske forsvaret har sverget å stå på for å forsøke å befri alle gislene og rydde skogen for opprørere.

- Det er et stort håp om å redde flere av terroristenes gisler, sa forsvarets talsmann Chris Olukolade tidligere denne måneden.

Foreløpig er det uklart om noen av gislene som ble reddet i forrige uke, tilhører gruppa på 219 jenter som ble bortført fra en kostskole i Chibok i april i fjor. Men NEMA opplyser at de har fått registrert navn, alder og opprinnelse fra dem som søndag ble flyttet til flyktningleiren i Yola.

UT: Nigerias president Goodluck Jonathan tapte valget 28. mars og skal etter planen forlate presidentembedet 29. mai. Foto: EPA
UT: Nigerias president Goodluck Jonathan tapte valget 28. mars og skal etter planen forlate presidentembedet 29. mai. Foto: EPA Vis mer

Over 13 000 mennesker er drept og minst 1 million er drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009.

INN: Muhammadu Buhari vant valget i mars og skal innsettes som president i Afrikas mest folkerike land. Foto: EPA
INN: Muhammadu Buhari vant valget i mars og skal innsettes som president i Afrikas mest folkerike land. Foto: EPA Vis mer