Sørafrikansk minister pågrepet som terrorist

USA har ikke oppdatert svarteliste på 20 år.

 MEKTIGE I FOTBALL:  UEFA-president French Michel Platini og den sørafrikanske statsråden Tokyo Sexwale hilser på hverandre under et FN-møte i Geneve 7. oktober i år om fotball og rasisme. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB Scanpix.
MEKTIGE I FOTBALL: UEFA-president French Michel Platini og den sørafrikanske statsråden Tokyo Sexwale hilser på hverandre under et FN-møte i Geneve 7. oktober i år om fotball og rasisme. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sørafrikansk minister og tidligere anti-apartheid-aktivist ble pågrepet i New York fordi han sto på en liste over personer som ikke var velkomne i USA.

Tokyo Sexwale (60), som nå er minister i den sørafrikanske regjeringen, ble pågrepet på JFK-flyplassen utenfor New York forrige uke. Han ble løslatt først etter at den sørafrikanske ambassaden grep inn og krevde at han måtte settes fri, melder den sørafrikanske TV-stasjonen SABC mandag.

På svarteliste 20 år etter Under apartheidregimet i Sør-Afrika ble en rekke anti-apartheid-aktivister nektet innreise til USA.

Men til tross for at det har gått 20 år siden apartheidregimet falt, står fortsatt mange av navnene på USAs svarteliste.

Nelson Mandela, som ble valgt til Sør-Afrikas president i 1994, ble ikke strøket fra terrorlisten før i 2008.

Han og Sexwale satt sammen som politiske fanger på Robben Island i 13 år.

 PÅ USAS SVARTELISTE:  Tokyo Sexwale under et FN-møte i Geneve 7. oktober om fotball og rasisme. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB Scanpix.
PÅ USAS SVARTELISTE: Tokyo Sexwale under et FN-møte i Geneve 7. oktober om fotball og rasisme. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Sexwale, som nå er en av Sør-Afrikas rikeste personer, reiste tilbake til hjemlandet etter å ha blitt sluppet ut av fengsel i New York.

(NTB-DPA).


 MANDELA-VENN:  Den terror-arresterte sørafrikanske ministeren og forretningsmannen Tokyo Sexwale  (til høyre) var apartheid-fange på Robben Island sammen med Nelson Mandela. Her sammen med fredsprisvinnerne Mandel og De Klerk på et arrangement i 2004. FOTO: Siphiwe Sibeko, Reuters/NTB Scanpix.
MANDELA-VENN: Den terror-arresterte sørafrikanske ministeren og forretningsmannen Tokyo Sexwale (til høyre) var apartheid-fange på Robben Island sammen med Nelson Mandela. Her sammen med fredsprisvinnerne Mandel og De Klerk på et arrangement i 2004. FOTO: Siphiwe Sibeko, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer