DET FREMSTE ONDE: Eks-politimannen og torpedoen Eugene De Kock ble nylig løslatt fra sørafrikansk fengsel. Nå blir han pekt ut av en kollega på overvåkingsbilder fra Arlanda flyplass dagen etter at Olof Palme ble drept. Svenske etterforskere jobber fortsatt med teorien om at apartheid-regimet sto bak drapet på den svenske statsministeren. Foto: WALTER DHLADHLA / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
DET FREMSTE ONDE: Eks-politimannen og torpedoen Eugene De Kock ble nylig løslatt fra sørafrikansk fengsel. Nå blir han pekt ut av en kollega på overvåkingsbilder fra Arlanda flyplass dagen etter at Olof Palme ble drept. Svenske etterforskere jobber fortsatt med teorien om at apartheid-regimet sto bak drapet på den svenske statsministeren. Foto: WALTER DHLADHLA / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Sørafrikansk torpedo forlot Sverige bare timer etter Palme-drapet

- Da jeg så bildene, ble jeg helt kald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sørafrikanske eks-politimannen og torpedoen Eugene de Kock er blitt pekt ut på overvåkingsbilder fra Arlanda flyplass bare timer etter at Olof Palme ble drept.

De Kocks tidligere kollega i den sørafrikanske etterretningstjenesten, Gerrie Hugo, mener bestemt at det er torpedoen som er avbildet i ferd med å forlate landet. Dagen etter den skjebnesvangre februarkvelden i 1986.

- Da jeg så bildene ble jeg helt kald. Det er jo Eugene. Jeg kjenner ham. Det er Eugene, det er ingen tvil om det, sier han til svenske Aftonbladet.

Hugo arbeidet ikke direkte sammen med de Kock, men de var basert i samme geografiske område og «ble kjent på begynnelsen av 80-tallet».

Markant kritiker Han er sikker på at det var apartheid-regimet i Sør-Afrika som bestilte drapet på den svenske statsministeren, men mener ikke at det var de Kock som holdt i våpenet.

- Jeg tviler ikke et sekund på at en sørafrikansk militær enhet var involvert. Jeg kjenner disse menneskene, og vet at de både hadde kapasiteten og motivet, sier han til Aftonbladet.

Flere kilder har tidligere hevdet at Palme ble drept av apartheid-regimet i Sør-Afrika, som han var en svært markant kritiker av.

I september 1996 hevdet Eugene de Kock - for Høyesterett i Pretoria - at Palme var blitt skutt fordi han jobbet mot apartheid. Politiet har bekreftet at Craig Williamson, eks-politimann og spion, var i Stockholm da Palme ble drept - men ellers er opplysningene rundt det som beskrives som «Sør-Afrika-teorien» uklare.

To spor I slutten av forrige uke sa Hans Melander ved Kriminalpolisen i Sverige til Polistidningen at det fortsatt var to spor som var aktuelle: Sør-Afrika-sporet og PKK-sporet.

Sistnevnte går ut på at den kurdiske organisasjonen PKK sto bak drapet. Frafalne PKK-medlemmer var blitt drept i Uppsala og Stockholm, den svenske regjeringen hadde definert PKK som en terrororganisasjon, og medlemmer av PPK var dømt i Sverige. PKK kunne dermed ha hatt motiv. Politiet planla en voldsom offensiv mot det kurdiske miljøet - men fant ingen bevis.

Etter artikkelen i Polistidningen, gikk forfatter Sten Flygare ut i Aftonbladet og sa at han hadde reagert på en mann på et hotell i nærheten av Palmes bosted noen dager før drapet. Mannen har han seinere identifisert som Eugene de Kock.

Flygare ble innkalt til et møte med gruppa som etterforsker Palme-drapet i januar. Etterforskerne har også fått tilgang til dokumenter som angivelig stammer fra sørafrikanske myndigheter, hvor Palme blir omtalt som «enemy of the state».

Stor konferanse For et par år siden kom Flygare over et opptak fra SVT på Arlanda flyplass dagen etter Palme-drapet, hvor han så det han mener er samme mann. Det er det samme klippet Gerrie Hugo nå har sett.

Han mener imidlertid at de Kock befant seg i landet på grunn av en stor ANC-konferanse, som ble avholdt i Stockholm noen dager før Palme ble drept.

- Jeg vet at de Kock skulle reise til Europa for å rekruttere en kilde høyt i ANC-systemet. Hvilket annet logisk sted skulle han gjøre dette enn på den eneste store ANC-konferansen i løpet av en to-årsperiode, sier han.

ANC var det første organiserte talerøret for den svarte befolkningen i Sør-Afrika, og er i dag landets største politiske parti.

Forhatt Eugene de Kock var en fryktet og forhatt mann på 80- og 90-tallet. Som leder av politiavdelingen C1, hvis fremste oppgave var å slå ned på motstandere av raseskillepolitikken, gjorde han seg skyldig i mangfoldige tilfeller av drap, tortur og lemlesting.

Hans kallenavn er «det fremste onde».

Etter at apartheid ble avskaffet i 1994, ble de Kock stilt for retten, og forklarte seg for den såkalte sannhets- og forsoningskommisjonen. Han tilsto rundt 100 tilfeller av kidnapping, drap, tortur, lemlesting og svindel, og ble i 1996 idømt to livstidsstraffer pluss 212 års fengsel.

I januar i år ble han imidlertid sluppet ut, i «nasjonsbyggingens interesse». Dette skapte delte reaksjoner i Sør-Afrika.

DREPT: Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept en februarkveld i 1986.

Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
DREPT: Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept en februarkveld i 1986. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet Vis mer