Sørafrikanske jenter må bevise jomfruelighet for å få stipend

Ordfører får kritikk.

DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som nå har fått i stipend har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom.
DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som nå har fått i stipend har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Uthukela-distriktet sørøst i Sør-Afrika møter en stipendordning for kvinnelige universitetsstudenter motbør.

Årsaken er at hver av de 16 studentene som mottar stipendet forplikter seg til å forbli jomfruer, skriver BBC.

Må bevise jomfruelighet Ordfører Dudu Mazibuko sier at intensjonen bak kyskhetskravet er å «redusere HIV, aids og uønskede svangerskap» blant unge jenter i Uthukela-distriktet.

Studentene vil få stipendet så lenge de studerer, og «så lenge de kan fremskaffe et sertifikat som sier at de har beholdt jomfrudommen».

Ifølge ordfører Mazibuko vil de som får stipend allerede ha blitt testet i forindelse med en Zulu-seremoni der kvinnelige jomfruer blir plukket ut til å fremføre en dans for kong Goodwill Zwelithini.

Møter motbør - Betingelsene for stipendet er et brudd på rettighetene og verdigheten til disse jentene. Disse testene vil aldri stoppe spredningen av HIV og aids, sier Idumeleng Muloko, talsperson for den sørafrikanske organisasjonen People Opposing Women Abuse.

Også den statsstøttede kommisjonen for likestilling mener at ordføreren går for langt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer