Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørafrikanske jenter må bevise jomfruelighet for å få stipend

Ordfører får kritikk.

DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som nå har fått i stipend har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom.
DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som nå har fått i stipend har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Uthukela-distriktet sørøst i Sør-Afrika møter en stipendordning for kvinnelige universitetsstudenter motbør.

Årsaken er at hver av de 16 studentene som mottar stipendet forplikter seg til å forbli jomfruer, skriver BBC.

Må bevise jomfruelighet Ordfører Dudu Mazibuko sier at intensjonen bak kyskhetskravet er å «redusere HIV, aids og uønskede svangerskap» blant unge jenter i Uthukela-distriktet.

Studentene vil få stipendet så lenge de studerer, og «så lenge de kan fremskaffe et sertifikat som sier at de har beholdt jomfrudommen».

Ifølge ordfører Mazibuko vil de som får stipend allerede ha blitt testet i forindelse med en Zulu-seremoni der kvinnelige jomfruer blir plukket ut til å fremføre en dans for kong Goodwill Zwelithini.

Møter motbør - Betingelsene for stipendet er et brudd på rettighetene og verdigheten til disse jentene. Disse testene vil aldri stoppe spredningen av HIV og aids, sier Idumeleng Muloko, talsperson for den sørafrikanske organisasjonen People Opposing Women Abuse.

Også den statsstøttede kommisjonen for likestilling mener at ordføreren går for langt.

- Jeg tror intensjonene hans er gode, men vi det vi ikke kan stille oss bak er å gi stipender for jomfrudom. Dette kan være diskriminerende mot gravide og til og med gutter. Dette er å gå for langt, sier kommisjonsleder Mfanozelwe Shozi.

Ordførerens kontor deler ut over 100 stipender til lovende studenter hvert år, skriver nyhetsbyrået AP. Kvinnene som søkte på de omstridte stipendene har gått med på å ta jomfrutester regelmessig for å fortsette å få penger.

Mange gravide tenåringer Testingen er lovlig i henhold til sørafrikansk lov, men det er viktig at de tas frivillig.

Utdanningsdepartementet i Sør-Afrika registrerte 20.000 graviditeter blant jenter og unge kvinner i skolen i 2013.

En undersøkelse fra 2013, utført av Statistics South Africa, fastslo at 5,6 prosent av sørafrikanske jenter i alderen 14 til 19 år var gravide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media