Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørafrikanske leger har gjort verdenshistoriens første penistransplantasjon

- Vi har bevist at det kan gjøres.

VERDENS FØRSTE: Sørafrikanske leger kunngjør at de har gjennomført verdens første vellykkede penistransplantasjon. Pasienten mistet organet som følge av en mislykket omskjæring. Foto: AFP PHOTO / NT SCANPIX
VERDENS FØRSTE: Sørafrikanske leger kunngjør at de har gjennomført verdens første vellykkede penistransplantasjon. Pasienten mistet organet som følge av en mislykket omskjæring. Foto: AFP PHOTO / NT SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørafrikanske leger kunngjør at de har gjennomført verdens første vellykkede penistransplantasjon. Pasienten mistet organet som følge av en mislykket omskjæring.

Operasjonen tok ni timer og fant sted i desember i fjor som en del av et pilotprosjekt i regi av Tygerberg Hospital i Cape Town og Stellenbosch University.

Anslagsvis 250 sørafrikanske menn mister penisen sin hvert år fordi de må amputeres som følge av mislykkede omskjæringsritualer.

Fredag fortalte legene at den 21 år gamle pasientens nye penis allerede fungerer helt både som urin- og forplantningsorgan. Penisen ble donert av en død manns familie.

- Vi har bevist at det kan gjøres - vi har gitt noen et organ som er like godt som det han hadde, sier professor Frank Graewe ved universitetet.

Overrasket En kinesisk mann gjennomgikk penistransplantasjon allerede i 2006, men legene fjernet organet etter bare to uker. Årsaken ble oppgitt å være at både pasienten og kona fikk alvorlige psykiske problemer.

Mannen som har fått ny penis i Sør-Afrika, ble i likhet med mange av hans landsmenn omskåret i tenårene, som en del av et overgangsritual.

- Målet vårt var at han skulle skal bli helt funksjonell innen to år, så vi er veldig overrasket over at han har kommet seg så raskt, sier Andre van der Merwe, som leder universitetets urologiavdeling, hvor operasjonen skjedde.

Ni i kø Legene forteller at deres inngrep på sikt kan bli tilbudt til alle menn som har mistet penisen på grunn av kreft, men også som siste utvei for menn med alvorlig erektil dysfunksjon. Ytterligere ni pasienter står nå i kø for å gjennomgå operasjonen i Sør-Afrika.

- Behovet for denne typen inngrep er større i Sør-Afrika enn i noe annet sted i verden, sier Van der Merwe.

Hvert år markerer flere tusen unge sørafrikanske menn overgangen til manndomsalderen ved å barbere hodet og smøre seg inn i hvit leire fra topp til tå. I flere uker bor guttene, som hovedsakelig kommer fra Xhosa-stammen, i spesielle, avsidesliggende hytter før de blir omskåret.

Døde I mai 2013 døde over 20 ungdommer etter slike manndomsritualer i provinsen Mpumalanga nord i Sør-Afrika. Det førte til tverrpolitiske krav om at praksisen var moden for reform, og regjeringen oppfordrer folk innstendig til å la seg omskjære på sykehus.

Politiet har siden pågrepet flere personer og siktet dem for drap i kjølvannet av slike omskjæringsdødsfall.

- For en ung mann på 18-19 år, kan tapet av penis være dypt traumatisk, sier Van der Merwe, som hyller donorens familie.

- De berget mange menneskeliv, fordi de donerte hjertet, lungene, nyrene, leven, huden, hornhinne og så penisen hans, sier professoren.

Sør-Afrika har lenge vært en pioner innen for transplantasjonskirurgi. I 1967 utførte Christiaan Barnard verdens første vellykkede hjertetransplantasjon på Groote Schuur Hospital i Cape Town.

(NTB)

Hele Norges coronakart