Søramerikansk krisemøte etter «kidnapping» av Morales

Søramerikanske statsledere møtes til krisemøte torsdag etter at den bolivianske presidentens fly ble tvunget til å lande i Østerrike på vei hjem fra Russland.

DEMONSTRASJONER: Folk i Bolivias hovedstad, La Paz, demonstrerte i går utenfor europeiske lands ambassader etter at Bolivias president, Evo Morales, ble tvunget til å landet i Østerrike fordi han ble nektet å fly gjennom fransk og portugisisk luftrom. Foto: EPA/MARTIN ALIPAZ
DEMONSTRASJONER: Folk i Bolivias hovedstad, La Paz, demonstrerte i går utenfor europeiske lands ambassader etter at Bolivias president, Evo Morales, ble tvunget til å landet i Østerrike fordi han ble nektet å fly gjennom fransk og portugisisk luftrom. Foto: EPA/MARTIN ALIPAZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen kaller det en kidnapping av Evo Morales.

Sent onsdag kveld hadde seks av tolv statsledere i den søramerikanske samarbeidsorganisasjonen Unasur bekreftet deltakelse på møtet i Bolivia.

Unasur fordømmer på det sterkeste at Morales ble tvunget til å lande i Østerrike på grunn av mistanke om at den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden var om bord på flyet hans.

- Uvennlige handlinger og umulig å rettferdiggjøre, heter det i protesten fra Unasur som representerer presidentene i Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay og Venezuela.

Rasende President Morales var rasende da han kommenterte hendelsen på en pressekonferanse i Wien før flyet hans fløy videre onsdag ettermiddag.

- Ikke en fornærmelse mot presidenten, men mot hele det latinamerikanske folk, hele Latin-Amerika, sa Morales, og tilføyde at han var blitt «bortført i 13 timer». Han truet videre med mulige reaksjoner mot regjeringene i Spania, Portugal, Frankrike og Italia, som stengte sine luftrom for presidenten.

Det er ikke opplyst hvor mistanken om at Snowden var om bord stammer fra.

Frankrike beklager Frankrikes president François Hollande sa onsdag kveld at Frankrike hadde åpnet luftrommet for flyet straks man fikk beskjed om at Morales var om bord.

RASENDE: Bolivias president, Evo Morales var rasende da han i går snakket med journalister før han satte seg på flyet hjem fra Wien etter å ha tilbragt natten der. Foto: AP Photo/Hans Punz
RASENDE: Bolivias president, Evo Morales var rasende da han i går snakket med journalister før han satte seg på flyet hjem fra Wien etter å ha tilbragt natten der. Foto: AP Photo/Hans Punz Vis mer

- Det var motstridende opplysninger om hvem som var om bord. Da jeg fikk vite at det var Bolivias president, ga jeg straks tillatelse til at det kunne fly over fransk territorium, sa Hollande.

Hans utenriksminister Laurent Fabius beklaget onsdag overfor sin bolivianske kollega hendelsen, melder nyhetsbyrået DPA.

(NTB)

SPIONSIKTET: Morales fly skal ha blitt tvunget til å lande i Østerrike fordi det var mistanke om at han hadde den spionsiktede Edward Snowden med seg fra Moskva. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters
SPIONSIKTET: Morales fly skal ha blitt tvunget til å lande i Østerrike fordi det var mistanke om at han hadde den spionsiktede Edward Snowden med seg fra Moskva. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters Vis mer