Foto: APAImages/REX/Shutterstock
Foto: APAImages/REX/ShutterstockVis mer

Søreide: - Uakseptabelt å skyte med skarpt på demonstranter

Helsehjelpen på Gaza-stripen er i ferd med å kollapse på grunn av det store antallet sårede og drepte etter mandagens demonstrasjoner, ifølge Røde Kors.

Så langt er minst 58 palestinere drept på Gazastripen mandag, ifølge helsemyndighetene i enklaven.
(Saken fortsetter under grafikken)

I tillegg er 2238 personer skadd, 770 av skuddskader.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide refser israelske myndigheter, etter at israelske soldater skjøt med skarpt mot palestinske demonstranter inne på grensa mandag.

- Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

- Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begge sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide.

Den store mengden skadde fører også til problemer på Gazastripen.

Bare på Shifa-sykehuset behandles nå 400 sårede. De som rykker ut for å gi førstehjelp melder om en håpløs situasjon. Palestinsk Røde Halvmåne tar nå i bruk vanlige biler for å frakte sårede, fordi det ikke er nok ambulanser til å frakte pasienter.

- Vi er bekymret for den situasjonen vi ser nå. Sykehusene og ambulansene på Gazastripen var allerede overbelastet før disse demonstrasjonene startet. Nå er situasjonen mye verre, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag fikk Røde Kors inn to lastebiler med medisinske forsyninger til sykehus på Gaza, men dette er på langt nær nok til å dekke de behovene som er der, sier Apeland.

Norges statsminister Erna Solberg (H) ber både israelerne og palestinerne ta ansvar for å prøve å stoppe voldsspiralen.

- Det er veldig trist, og det var nok også sånn at man visste at denne 70-årsmarkeringen kunne være en dag med store utfordringer, sier Solberg til NTB.

- Den akselererende volden i Israel og på Gaza er en utfordring som jeg mener både Israel og palestinerne må bidra til å få ned, sier hun.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNN Vis mer

Røde Kors ber nå partene om å gjøre det de kan for å hindre en eskalering.

– Vi ber alle sider om å gjøre det de kan for å hindre at sivile liv går tapt, sier Apeland.

Rundt 40.000 palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag på det som er 70-årsdagen for Israels opprettelse og åpningen av USAs ambassade i Jerusalem. Over 50 palestinere ble drept av israelske soldater under mandagens demonstrasjoner.

(©NTB)

GAZA/VESTBREDDEN: Mandag ettermiddag forventes et opprør som kan bli dødelig når palestinere demonstrerer mot innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Video: CNN Vis mer