Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søreide: - Uakseptabelt å skyte med skarpt på demonstranter

Helsehjelpen på Gaza-stripen er i ferd med å kollapse på grunn av det store antallet sårede og drepte etter mandagens demonstrasjoner, ifølge Røde Kors.

Foto: APAImages/REX/Shutterstock
Foto: APAImages/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt er minst 58 palestinere drept på Gazastripen mandag, ifølge helsemyndighetene i enklaven.
(Saken fortsetter under grafikken)

I tillegg er 2238 personer skadd, 770 av skuddskader.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide refser israelske myndigheter, etter at israelske soldater skjøt med skarpt mot palestinske demonstranter inne på grensa mandag.

- Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

- Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begge sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide.

Den store mengden skadde fører også til problemer på Gazastripen.

Bare på Shifa-sykehuset behandles nå 400 sårede. De som rykker ut for å gi førstehjelp melder om en håpløs situasjon. Palestinsk Røde Halvmåne tar nå i bruk vanlige biler for å frakte sårede, fordi det ikke er nok ambulanser til å frakte pasienter.

- Vi er bekymret for den situasjonen vi ser nå. Sykehusene og ambulansene på Gazastripen var allerede overbelastet før disse demonstrasjonene startet. Nå er situasjonen mye verre, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Søndag fikk Røde Kors inn to lastebiler med medisinske forsyninger til sykehus på Gaza, men dette er på langt nær nok til å dekke de behovene som er der, sier Apeland.

Norges statsminister Erna Solberg (H) ber både israelerne og palestinerne ta ansvar for å prøve å stoppe voldsspiralen.

- Det er veldig trist, og det var nok også sånn at man visste at denne 70-årsmarkeringen kunne være en dag med store utfordringer, sier Solberg til NTB.

- Den akselererende volden i Israel og på Gaza er en utfordring som jeg mener både Israel og palestinerne må bidra til å få ned, sier hun.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNN Vis mer

Røde Kors ber nå partene om å gjøre det de kan for å hindre en eskalering.

– Vi ber alle sider om å gjøre det de kan for å hindre at sivile liv går tapt, sier Apeland.

Rundt 40.000 palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag på det som er 70-årsdagen for Israels opprettelse og åpningen av USAs ambassade i Jerusalem. Over 50 palestinere ble drept av israelske soldater under mandagens demonstrasjoner.

(©NTB)

GAZA/VESTBREDDEN: Mandag ettermiddag forventes et opprør som kan bli dødelig når palestinere demonstrerer mot innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!