EKTE HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) hilser på den ekte Martin Kolberg (Ap) under høringen i kontrollkomitéen torsdag i forrige uke. En uke tidligere arrangerte hun prøvehøring der Forsvarsdepartementets spesialrådgiver Birgitte Frisch spilte Martin Kolberg og de andre komitémedlemmene. Foto: John Terje Pedersen 
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
EKTE HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) hilser på den ekte Martin Kolberg (Ap) under høringen i kontrollkomitéen torsdag i forrige uke. En uke tidligere arrangerte hun prøvehøring der Forsvarsdepartementets spesialrådgiver Birgitte Frisch spilte Martin Kolberg og de andre komitémedlemmene. Foto: John Terje Pedersen Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Søreide arrangerte prøvehøringer for sine underordnede før Nigeriabåt-høringen

Departementet avviser koordinering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige torsdag satte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarssjef Håkon Bruun-Hansen og sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) Petter Jansen seg foran Stortingets kontrollkomité for å svare på hvordan ti norske marinefartøy har havnet i hendene på paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Selv om ingen av dem har vært innkalt til høring i kontrollkomitéen tidligere var det ingen helt ny situasjon for dem.

Uka før var nemlig alle tre samlet til det som internt i Forsvarsdepartementet ble omtalt som en «prøvehøring». Der lekte de sentrale forsvarstoppen Stortingshøring for å forberede seg. Departementets kommunikasjonssjef Birgitte Frisch var for anledningen både Martin Kolberg (Ap), Erik Skutle (H) og Per Olaf Lundteigen (Sp).

- Ja, jeg stilte spørsmålene. Vi trente de som skulle høres på en hørings-situasjon, sier Frisch til Dagbladet.

Hun avviser at formålet med prøvehøringen var å koordinere svarene til forsvarstoppene.

- Nei absolutt ikke. Formålet var å stille best mulig forberedt, sier hun.

- Det å være i en høringssituasjon er antakelig litt som å være oppe til eksamen. Det bør man trene på en best mulig måte. Akkurat som skoler har tentamener for å øve på prøver, hadde vi dette for å øve på høringen. Å ikke gjennomføre så grundige interne forberedelser som mulig ville være å vise manglende respekt for komiteen og deres viktige demokratiske oppgave.

Forsvarsministeren og hennes to underordnede var samlet to ganger, og i tillegg hadde Frisch en ekstra gjennomgang med FLO-sjef Petter Jansen. Prøvehøringene ble ikke filmet og det ble ikke ført referat, får Dagbladet opplyst.

- Hva lærte de av disse rundene?

- Du må neste spørre dem selv om det, men jeg tror de fikk godt utbytte av det. Når sjef FLO ba om ekstraundervisning gir det et bilde av at dette var nyttig, sier Frisch.

- Internt Forsvarssjefens talsperson, brigader Dag Aamoth, sier det var viktig for toppene å klargjøre fakta.

- De forberedte seg godt, både ved gjennomgang av stoffet og mulige spørsmål. Men jeg vil ikke gå i detalj om disse forberedelsene og hvordan programmet var. Det er internt, sier Aamoth til Dagbladet.

- Ønsket man her å samkjøre svarene?

- Absolutt ikke. Forberedelsene handlet om å sette seg inn i et omfattende og komplekst saksgrunnlag, sier han.

Aamoth sier en av utfordringene var mangelen på dokumentasjon som gjorde det ekstra krevende å klargjøre de ulike faktaene.

- Det jobbet man med gjennom disse forberedelsene, sier han.

-Overraskende Nå reagerer medlemmer av kontrollkomiteen på Dagbladets opplysninger om departementets prøvehøringer.

- Dette er veldig spesielt og reiser mistanke om at forsvarsdepartementet ikke stod så langt unna denne saken som de har forsøkt å gi inntrykk av hele veien, sier komiteleder Martin Kolberg (Ap).

Han stoler ikke på påstanden om at det bare var snakk om trening.

- Det er vel ingen av disse personene som trenger taletrening. Jeg får inntrykk av at man her har forsøkt å samordne forklaringene og vite hverandres svar. Dette er interessante opplysninger i vårt videre arbeid, sier Kolberg.

Komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (KrF) visste heller ikke om prøvehøringene.

- Dette var overraskende. Jeg håper ikke at det har gått ut over den ærligheten og grundigheten i svarene. Det er særlig viktig i en høring. Ærlige svar er viktig, og at ikke noen har blitt presset til å ikke si noe de ellers ville ha sagt, sier han.

- Man kan kanskje mistenke dem for å ha et ønske om å koordinere seg?

- Det er jo den første tanken som slår en, men jeg har ingen grunn til å påstå at de ikke har svart ærlig.

- Trenger man å ha en prøvehøringen hvis man går til Stortinget med det utgangspunktet at her skal jeg bare svare ærlig på alt jeg blir spurt om?

- Nei, man tenker jo at en svarer på de spørsmålene man får på ærlig og redelig vis, og ut fra den kunnskap og kjennskap en har til saken. Det er det første og eneste bud i denne sammenhengen. Det bør ikke være noe behov for koordinering ut over det å eventuelt sette seg inn i dokumentene og skaffe til veie informasjon som gjør at en kan svare for seg, sier han.

Komiteens saksordfører, Helge Thorheim (Frp), sier han ikke var klar over at det var avholdt prøvehøringer i Forsvarsdepartementet.

- De er vel pinlig klar over at når de svarer til oss skal det være sannheten om hva som har skjedd. Jeg oppfatter ikke dette verken positivt eller negativt, men jeg noterer meg det, sier han til Dagbladet.

Fikk kjeft Både forsvarssjefen og FLO-sjefen fikk under den ekte høringen kritikk av kontrollkomiteen for å stille dårlig forberedt.

- Det forundrer komiteens leder at du som Forsvarets øverste sjef kommer her og sier at du ikke vet. Jeg mener dette ikke strekker til. Du kan ikke fortsette å si framover i denne høringen at du ikke vet, sa Kolberg til forsvarssjef Håkon Bruun-Hansen.

FLO-sjef Petter Jansen sa at bakgrunnssjekken av selskapet CAS-Global, som kjøpte sju av båtene ikke hadde vært tilstrekkelig. Da han ikke kunne svare Erik Skutle (H) på om de i det hele tatt hadde gjort noen bakgrunnssjekk fikk også han kjeft.

- Du er innkalt til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, du vet at dette blir et viktig tema, og så hører du ikke med dine underordnede hva som har skjedd og hvilken bakgrunnssjekk som er gjort?, sa Skutle.

- Da registrerer komiteen at Jansen ikke har oversikt over disse spørsmålene, oppsummerte kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap).

SPILTE KOLBERG: Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet «grillet» forsvarstoppene da departementet holdt prøvehøring før kontrollkomiteens høring. Foto: Forsvarsdepartementet
SPILTE KOLBERG: Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet «grillet» forsvarstoppene da departementet holdt prøvehøring før kontrollkomiteens høring. Foto: Forsvarsdepartementet Vis mer