Søreide i Nigeriabåt-høring 30. april: «Jeg håper at vi kommer fram til at det ikke er noen andre saker»

Men i et nytt brev skriver hun at de ble oppmerksomme på Eritrea-lastebilene i 2012.

KONTROLLHØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) svarte 30. april Stortingets kontrollkomité på hvordan minst ti norske utrangerte marinefartøy har kunnet bli kjøpt av paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
KONTROLLHØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) svarte 30. april Stortingets kontrollkomité på hvordan minst ti norske utrangerte marinefartøy har kunnet bli kjøpt av paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag avslørte Dagbladet at minst 17 tidligere militære lastebiler er eksportert fra Norge til Eritrea. Og at til tross for at FNs sanksjonskomite anser eksporten som et brudd mot våpenembargoen mot landet, så har Forsvarsdepartementet pålagt Forsvaret å ikke utestenge eksportøren av lastebilene fra salg av utrangert utstyr.

I et nytt brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at departementet høsten 2012 ble oppmerksom på eksporten av lastebiler fra Norge til Eritrea.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan ti utrangerte norske marinefartøy endte opp i hendene til paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun, og da det 30. april var høring om dette ble Søreide spurt om hun kjenner til andre liknende tilfeller, og hva hun nå gjør for å kartlegge dette:

«Forsvarssjefen har fått beskjed om å gjennomgå alle avhendinger tilbake til 2002 for å avdekke om det kan være andre tilfeller. Vi har ikke nødvendigvis noen indikasjoner på at det skulle være noe, men det kan vi aldri gardere oss mot, og derfor må vi gjennomføre den type kontrolltiltak i tillegg», sa Søreide under høringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.