<strong>KREVER SVAR:</strong> Martin Kolberg sier kontrollkomiteen skal gå nøye gjennom de nye avsløringene. Her hilser han på forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide under høringen om Nigeria-båtene. Foto: John Terje Pedersen
KREVER SVAR: Martin Kolberg sier kontrollkomiteen skal gå nøye gjennom de nye avsløringene. Her hilser han på forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide under høringen om Nigeria-båtene. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Søreide må gi flere svar om Eritrea-lastebiler

FN reagerer på norske salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kan vente seg flere spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Forsvarets lastebiler som havnet i diktaturet Eritrea.

- Vi vil gå nøye gjennom dette, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Han opplyser at komiteen ser saken i sammenheng med kontrollsaken om de såkalte Nigeria-båtene, der norske marinefartøy havnet i hendene på en paramilitær gruppe i Nigeria.

- Det er en tydelig sammenheng. Det er brudd på nasjonalt og internasjonalt lovverk, og vi ser det samme mønsteret når det gjelder å selge til selskaper og land for å omgå bestemmelsene, sier han.

Flere saker? Ifølge Kolberg er det spesielt to spørsmål komiteen ser det som viktig at statsråden svarer på: Hvorfor ble ikke komiteen orientert om denne saken i forbindelse med høringen om båtene, og kjenner statsråden til flere lignende saker?

Komiteen er kjent med at det er igangsatt undersøkelser så langt som 13 år tilbake i tid og vil vite om Søreide nå vet om flere ting.
Forsvarsministeren sendte tirsdag et brev til komiteen for å orientere om Eritrea-lastebilene, etter at saken ble avdekket av Dagbladet.

I brevet går det fram at Kongsberg-firmaet AS Roger Jensen Trading CO. Ltd kjøpte lastebilene på Forsvarets auksjoner og eksporterte dem til Eritrea. Dette til tross for at FN har innført en våpenembargo som også omfatter lastebiler, mot regimet.

Manglet hjemmel Forsvarets Logistikkoperasjon (FLO) stengte AS Roger Jensen ute fra auksjonene etter at de ble kjent med eksporten, men Forsvarsdepartementet kom i fjor fram til at det ikke fantes hjemmel for en slik utestengning.

Kontrollkomiteen vil neste tirsdag ta stilling til hvorvidt det skal holdes en ny høring om salg av forsvarsmateriell. I tillegg til den nye saken om lastebilene, slår Kolberg slår fast at det fortsatt er spørsmål om Nigeria-båtsaken som står ubesvart.

(NTB)

<strong>TIL ERITREA:</strong> Avsløringen om hvordan forsvaret fortsatt tvinges til å handle overskuddsmateriell med AS Roger Jensen i Kongsberg vekker oppsikt. I en rapport fra FNs sikkerhetsråd føres det bevis for hvordan selskapet har brutt våpenembargoen mot Eritrea ved å selge lastebiler fra Forsvaret til skrekkregimet i landet. Foto: FN
TIL ERITREA: Avsløringen om hvordan forsvaret fortsatt tvinges til å handle overskuddsmateriell med AS Roger Jensen i Kongsberg vekker oppsikt. I en rapport fra FNs sikkerhetsråd føres det bevis for hvordan selskapet har brutt våpenembargoen mot Eritrea ved å selge lastebiler fra Forsvaret til skrekkregimet i landet. Foto: FN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer