Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søreide om Khashoggis død: - Dypt tragisk og beklagelig

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) omtaler Khashoggis død som dypt tragisk.

UTTALER SEG: I natt bekreftet det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA at Khashoggi døde i konsulatet i Istanbul. Nå uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide seg om saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTTALER SEG: I natt bekreftet det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA at Khashoggi døde i konsulatet i Istanbul. Nå uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide seg om saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til lørdag bekreftet det statlige saudiarabisk nyhetsbyrået SPA at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi døde i konsulatet i den tyrkiske storbyen Istanbul. Årsaken til dødsfallet forklarte de med at det skal ha brutt ut et slagsmål i konsulatet.

I tillegg skal også lederen for etterretningstjenesten i landet, Ahmas al-Assiri, kongefamiliens rådgiver, Saud al-Qahthani, og tre andre høytstående ansatte i myndighetene ha fått sparken.

Samtidig skriver de at 18 saudiarabere har blitt fengslet i forbindelse med etterforskningen, ifølge Washington Post.

- Dypt tragisk

Lørdag uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide seg om dødsfallet.

- Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis død er dypt tragisk og beklagelig, sier hun.

Nå forventer hun at det undersøkes nærmere.

- Det som har skjedd er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Flere reagerer

FNs generalsekretær António Guterres er «svært foruroliget» over å ha fått journalisten Jamal Khashoggis dødsfall bekreftet, ifølge NTB.

Mens flere andre sår tvil til Saudi-Arabias «slagsmål»-forklaring.

Amnesty International stoler ikke på forklaringen, og mener det må gjennomføres en uavhengig etterforskning. Det samme mener Human Rights Watch, Reporters Without Borders og Comittee to protect journalism.

Mens Donald Trump - som tidligere har truet kongedømmet med streng straff - uttalte at han finner forklaringen troverdig, og omtalte bekreftelsen som «et godt første steg».

Forsvant

Det var 2. oktober at Khashoggi besøkte konsulatet for å få dokumentasjon på at han var skilt, mens en tyrkisk kvinne han var forlovet med ble bedt om å vente utenfor.

Hans forlovede meldte ham savnet samme dag, og siden den gang har spekulasjonen om Khashoggis skjebne rast.

Over lengre tid har det vært regnet for nesten sikkert at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

Saudi-Arabia har fram til nå hevdet at Khashoggi forlot konsulatet samme dag som han besøkte det, og sagt at han benyttet en annen utgang enn den han kom inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!