I BEIJING: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen landet i Beijing i dag. De slutter seg nå til kongeparets statsbesøk i Kina. Foto: Bjørn Langsem
I BEIJING: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen landet i Beijing i dag. De slutter seg nå til kongeparets statsbesøk i Kina. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Søreide om kongens internerings­kommentar: - Tror ikke han mente det bokstavelig

Det er utenriksminister Ine Eriksen Søreides forklaring på at kongen ikke var gjort kjent med masseinterneringen i naboprovinsen.

BEIJING (Dagbladet): Like over provinsgrensen for der kongeparet befant seg på første delen av sitt ni dager lange statsbesøk i Kina, i Xinjiang, sitter opp mot en million mennesker internert i omskoleringsleirer. De fleste av dem er tilhører den muslimske minoriteten uigurene.

- Jeg visste ikke om det før jeg så det i avisen da vi kom hit. Men det er sikkert tilfelle. Det er en annen side av Kina, økonomisk har de framgang, på andre områder har de ikke så stor framgang, sa kongen til norsk presse i går.

I dag ble utenriksminister Ine Eriksen Søreide spurt om regjeringen har gjort jobben sin, når kongen ikke var informert om dette.

- Jeg tror nok ikke kongen mente det bokstavelig. Det er klart at den situasjonen i Xinjiang, som også har vært en del av våre politiske konsultasjoner, som er en del av den brede politiske agendaen vi har med Kina, den er også en del av dette besøket her, svarte Søreide.

Statsrådbesøk nummer 13

Ine Eriksen Søreide ankom Beijing i dag. Her skal hun slutte seg til det offisielle statsbesøket som kongeparet allerede er i gang med. Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen kom i dag til den kinesiske storbyen.

I vakre omgivelser, til tross for kraftig smog, i Jingshan parken på oversiden av Den forbudte by, møtte de pressen.

Ifølge Søreide er forholdte til Kina i «positiv utvikling».

- Siden desember 2016 har det vært veldig mange besøk her på statsrådsnivå. Når Torbjørn og jeg er her nå, er det statsrådsbesøk nummer 12 og 13. I tillegg til kongeparet som er veldig viktig og betydningsfult for relasjonen, sa hun.

Tirsdag flankerer de to ministrene kongeparet i møte med den ubestridte toppen i kinesisk politikk, president Xi Jinping. Hun skal også møte lederen av Folkekongressen, det nærmeste Kina kommer et parlament, Li Zhanshu.

Menneskerettigheter blir tema

Menneskerettigheter vil bli et tema i møtene, sammen med hav, Arktis, internasjonal handel og fred og forsoningsarbeid. Det var derimot uklart, ut fra Søreides svar hvor mye dette vil bli lagt vekt på og om hun konkret vil ta opp de omfattende menneskerettighetsbruddene i Xinjiang, som både Amnesty og FN rapporterer om.

- Jeg vil ikke forskuttere hva diskusjonene vil gå ut på, sier Søreide. Hun viser til møter mellom kinesiske myndigheter og en norsk UD-delegasjon som for to uker siden dro til Beijing på vegne av statsråden.

- Det var viktig i konsultasjonen for to uker siden, kineserne er godt kjent med vårt syn og den bekymringen vi har uttrykt om situasjonen i Xinjiang, og vi er også godt kjent med kinesernes syn på dette.

- Spesiell form

- Hva er det konkret som bekymrer deg ved situasjonen for uigurene i Xinjiang?

- Som kongen også var inne på, har Kina hatt en positiv utvikling på veldig mange felt, enten det gjelder fattigdomsreduksjon, velferd eller utdanning og likestilling. På andre områder er bekymringen at det ikke går i positiv retning og det er særlig når det gjelder religiøse minoriteter og ytringsfrihet hvor vi har hatt våre bekymringer, sier Søreide.

Hun viser også til at statsbesøk «har en spesiell form» .

- Det vi i stedet gjør, er å bruke de politiske konsultasjonene. For to uker siden hadde vi politiske konsultasjoner her i Beijing. Menneskerettigheter ble fyldig diskutert, inkludert situasjonen i Xinjiang.

Vanskelig forhold

Etter at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, gikk forholdet mellom Norge og Kina i vranglås. Først i 2016 kom Norge inn i varmen igjen. Statsbesøket, der kongeparet, fulgt av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, er det første i Kina på 21 år og er en bekreftelse på at forholdet nå er normalisert.

Samtidig har situasjonen for menneskerettigheter ifølge Amnesty forverret seg. Menneskerettighetsorganisasjonen sier myndighetene det siste året har intensivert sin kampanje mot regionens uigurer, kasakhere og andre muslimske etniske grupper. Målet skal være å oppnå «etnisk helhet».