Søreide snur etter Dagblad-avsløring: Kan nekte salg av utstyr

Forsvaret kan lene seg på ny juridisk rapport hvis de nekter å selge utrangert utstyr til straffedømte og folk som er mistenkt for ulovlig våpenhandel.

FÅR LOV LIKEVEL: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og hans etat får likevel lov å nekte å selge forsvarsutstyr til dømte og mistenkte våpenhandlere. Det fastslår forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i et brev til Stortinget. 
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FÅR LOV LIKEVEL: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og hans etat får likevel lov å nekte å selge forsvarsutstyr til dømte og mistenkte våpenhandlere. Det fastslår forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i et brev til Stortinget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rapporten er svært avklarende for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. I et brev til Stortinget opplyser hun at departementet vil snu i saken, og la forsvaret selv bestemme hvem de ikke vil selge til.

Advokatfirmaet Wikborg Rein har nemlig konkludert med at Forsvaret i utgangspunktet står fritt til å selge materiell til den kjøper de måtte ønske.

«Ved en avvisning bør Forsvaret ivareta et generelt krav til saklighet (...)»

Vurderingen Aktuelle legitime hensyn kan eksempelvis være at kjøperen eller sentrale personer hos kjøperen er straffedømte for forhold som angår den yrkesmessige vandelen eller har gjort seg skyldig i alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav i vedkommende bransje», står det i vurderingen.

ERITREA-LASTEBILENE: 10. mai kunne Dagbladet avsløre hvordan Forsvarsdepartementet tvang Forsvaret til å fortsatt handle med et Kongsberg-firma som FN mener har brutt våpenembargoen til Eritrea. Avsløringene fører nå til at departementet snur.
ERITREA-LASTEBILENE: 10. mai kunne Dagbladet avsløre hvordan Forsvarsdepartementet tvang Forsvaret til å fortsatt handle med et Kongsberg-firma som FN mener har brutt våpenembargoen til Eritrea. Avsløringene fører nå til at departementet snur. Vis mer

Advokatfirmaets oppdrag har vært å vurdere «det juridiske handlingsrommet» for Forsvaret til å kunne avslå tilbud om kjøp eller selge materiell til enkeltpersoner eller konkrete selskaper.

Tvunget til salg Utredningen er et resultat av Dagbladets avsløringer rundt de såkalte Eritrea-lastebilene, der Forsvarsdepartementet grep inn og tvang Forsvaret til å fortsette salg av militært overskuddsmateriell til Kongsberg-firmaet Roger Jensen Trading & co.

Forsvaret ville nekte salg til selskapet etter at FNs sanksjonskomité for Somalia og Eritrea avslørte at de sammen med en norsk-eritreisk forretningspartner drev storstilt eksport av militære overskuddskjøretøy til hæren i Eritrea, noe FNs sikkerhetsråd mener er et klart brudd på FNs våpenembargo mot militærregimet.

Innehaver Roger Jensen ble anmeldt av UD og er fremdeles under etterforskning hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Likevel mente Forsvarsdepartementet at det ikke fantes hjemmel for å nekte Jensen å kjøpe mer forsvarsutstyr, og omgjorde Forsvarets vedtak om salgsnekt. Jensen avviser at han har gjort noe galt.

En intern e-post-krangel avslørte uenigheten som oppsto mellom partene, der Forsvarsdepartementet til slutt la ansvaret over på Utenriksdepartementet for å eventuelt nekte salg på Forsvarets auksjoner.

Etter Dagbladets avsløring 10. mai i år har saken vekket oppsikt på Stortinget og hos jusseksperter som Hans Petter Graver, som mente Forsvarsdepartementets tolkning både var feil og uheldig.

Ettersom også Wikborg Rein støtter Graver og Forsvarets side, snur nå forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Kan selv bestemme «Etter departementets vurderinger og mottatte innspill, faller salg av materiell fra Forsvaret innenfor Forsvarets private autonomi. Forsvaret kan derfor i utgangspunktet fritt beslutte hvem det er ønskelig å selge eller ikke selge materiell til», skriver Søreide i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.