Søreide vurderer å stanse alt salg av forsvarsmateriell til privatpersoner

Varsler ytterliggere innstramminger.

INNSTRAMMINGER: I sin innledning kom forsvarsminister Søreide med helt ny informasjon.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INNSTRAMMINGER: I sin innledning kom forsvarsminister Søreide med helt ny informasjon. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg vårt livestudio her.

(Dagbladet): Som siste post i den omfattende kontrollhøringa grilles nåværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende.

- Jeg mener det er grunnlag for ytterliggere innstramminger, sier Søreide i sin innledning.

Forsvarsminister Søreide forteller at regjeringen nå vurderer ytterligere innstramminger i regelverket når det gjelder salg av utrangert forsvarsmateriell.

Dette innebærer nye regler som i praksis betyr at alt materiell av en viss størrelse og beskaffenhet utelukkende kan selges til stater, og ikke private aktører.

Søreide antydet slik man kunne oppfatte det, at beltevogner kunne være et eksempel på materiell som nå kan bli forbudt å avhende til sivile.

Nye regler Komiteen vil ha en vurdering fra forsvarsministeren om nye tiltak og rutiner på avhending av forsvarsmateriell fungerer og er en vesentlig forbedring enn tidligere.

Disse reglene innebærer blant annet at materiell som en gang har vært militært, alltid er militært. Denne regelen hadde man ikke tidligere.

- Ja, jeg mener det vi nå gjennomfører er godt nok for å hindre at lignende skal skje, men jeg kan ikke gi garantier for at det ikke vil skje igjen.

- Mitt klare mål er å rydde opp, sier statsråden, som altså vurderer enda strengere regler.

Hun er også krystallklar på at det er selgers ansvar, altså Forsvaret, som plikter å gjøre de nødvendige bakgrunnsjekkene av potensielle kjøpere.

Forsvaret står på sitt Tidligere sa også tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre at dette ansvaret lå hos Forsvaret.

Forsvaret selv mener at UD også burde gjøre en bakgrunnssjekk i noen tilfeller. Dette mente Støre ikke har vært vanlig, med tanke på at kun 5-6 personer gjennomfører eksportkontroller, og at dersom disse skal foreta en uavhengig vurdering av salgene, måtte UD vært organisert på en helt annen måte.

Dagbladet har tidligere avslørt at Forsvaret solgte beltevogner til Sudan. Brende antyder under høringa at et slik salg ikke kunne vært gjennomført med de nye reglene.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1007550857


Varnish cache server