Søren (24) allerede på beina

Ble hentet på sykehuset av familien i dag.

PREGET: Søren Thuesen (24, i kjeledress) var tilsynelatende i god form, men preget etter gårsdagens hendelser. Her kommer han ut fra Sørlandet sykehus i Kristiansand sammen med familien. T.v. mor Helle, t.h. far Jens Thuesen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
PREGET: Søren Thuesen (24, i kjeledress) var tilsynelatende i god form, men preget etter gårsdagens hendelser. Her kommer han ut fra Sørlandet sykehus i Kristiansand sammen med familien. T.v. mor Helle, t.h. far Jens Thuesen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Bare 15 timer etter at de ble innlagt på sykehus etter sitt livs største prøvelse, var Søren Thuesen (24) og Niels Højlund (24) på beina igjen.

De to unge danskene, som på mirakuløst vis reddet livet etter gårsdagens forlis utenfor Mandal, forlot sykehuset sammen med pårørende i 17-tida.

Tidlig på beina De pårørende fra Danmark ankom Sørlandet sykehus i Kristiansand i 15-tida, og forsvant i en ventende dansk privatbil og en lokal taxi med Søren og Niels to timer seinere.

De to unge danskene var tilsynelatende i fin form, men preget av alvoret; fire venner er fremdeles savnet etter ulykken.

- Tusen takk for at dere passet så godt på ham, sa Sørens mor til sykepleieren som fulgte med ut, ifølge danske BT.dk.

Sønnen skal ha vært oppe og spasert i sykehusgangene allerede tidligere i dag.

Et stort presseoppbud hadde tatt oppstilling utenfor sykehusets hovedinngang da følget med de pårørende ankom, men danskene ga uttrykk for at de ikke ønsket kontakt med pressen. Da de dro igjen, var det via en av sykehusets sideinnganger.

Ti timer At de to unge mennene i det hele tatt er i live, skyldes med stor sannsynlighet en nærmest overmenneskelig kraftanstrengelse fra Søren. Han tok seg fram over en rekke småøyer og havstrekninger for å hente hjelp til vennen, som han hadde etterlatt på en holme i havgapet.

SØRENS RUTE:1. Båten kantrer mellom øyene Fora og Store Sæsøya. Søren Thuesen legger på svøm over Hellefjorden. Han kommer i land på Lille Odd sør for Sandøy

2. Herfra fortsetter han til fots og til vanns via flere øyer opp til toppen av Hellersøy, før han igjen legger på svøm og tar seg fra Seilskjær til Hammeren.

3. Derfra går han den siste biten opp til Rossnes på Skjernøya og ber om hjelp (4).Foto: GULE SIDER
SØRENS RUTE:1. Båten kantrer mellom øyene Fora og Store Sæsøya. Søren Thuesen legger på svøm over Hellefjorden. Han kommer i land på Lille Odd sør for Sandøy 2. Herfra fortsetter han til fots og til vanns via flere øyer opp til toppen av Hellersøy, før han igjen legger på svøm og tar seg fra Seilskjær til Hammeren. 3. Derfra går han den siste biten opp til Rossnes på Skjernøya og ber om hjelp (4).Foto: GULE SIDER Vis mer

Ti timer etter båtulykken som sendte både dem og fire kamerater på sjøen, fikk Søren endelig meldt fra, og Niels ble hentet av redningsmannskaper i 00.30-tida. Deretter bar det rett til sykehuset med de to forkomne danskene, som nå altså allerede er utskrevet.

Håpet svinner Imens pågår letingen for fullt etter de fire savnede vennene som forsvant under forliset utenfor Skjernøya i går. Men håpet om å finne dem i live blir mindre og mindre for hver time; et stort område er saumfart uten at man har sett tegn til de unge danske mennene.

- Vi har undersøkt det aktuelle området svært nøye og har nå trukket ut helikoptrene. Når mørket faller på, skal vi ta en avgjørelse på om vi skal fortsette overflatesøket eller ei, sier Eirik Walle, redningsleder ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at sjansene for å finne noen i live nå er små.

- Vi har ikke konkludert med noe. Men når man tar været, tida som er gått, temperaturen i sjøen og at de ikke hadde redningsvester, i betraktning ... man kan håpe at de har kommet seg opp på en holme eller skjær - men vi mener vi har undersøkt det som er, sier Walle.

Har de savnede danskene ikke klart å komme seg på land, er det mest sannsynlig at de har drevet med strømmen ut i Skagerrak.

Gode forhold Det blåser nå liten kuling i letemorådet, og det regner.

- Men i skjærgården, der hovedtyngden av letingen har pågått, har det vært gode leteforhold, opplyse Walle.

FORKOMMEN, MEN I LIVE: Niels Højlund (24) legges her inn i ambulansen etter å ha blitt hentet på Sandøya i 00.30-tida i natt. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS
FORKOMMEN, MEN I LIVE: Niels Højlund (24) legges her inn i ambulansen etter å ha blitt hentet på Sandøya i 00.30-tida i natt. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS Vis mer

I kveld skal redningsmannskapene ta en runde til med loggene, for å se om de kan ha oversett noe. I så fall fortsetter overflatesøket.

Store ressurser har vært satt inn i letingen. Flere Sea King-helikoptre og et Orion-fly har deltatt i luftsøket, mens flere redningsskøyter, politibåter, marinefartøy - inkludert en ubåt - og private fartøy har deltatt til sjøs, ledet fra fregatten KNM «Helge Ingstad». I tillegg har mannskaper lett etter de savnede på land.

De seks danske kameratene var på bade- og fiskeferie i ei hytte på Farestad på Skjernøya. Lokalbefolkningen har undret seg over at danskene ville legge ut i ei lita jolle i såpass dårlig vær som det var i går, uten redningvester eller annet sikkerhetsutstyr.

IHERDIG SØK: Søket etter de fire savnede danskene har pågått for fullt i hele dag. Men håpet om å finne de fire i live svinner for hver time, og nå er også helikoptrene sendt hjem. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
IHERDIG SØK: Søket etter de fire savnede danskene har pågått for fullt i hele dag. Men håpet om å finne de fire i live svinner for hver time, og nå er også helikoptrene sendt hjem. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer