Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørenga gjør ham urolig

Helsebyråd Robert Steen (Ap) erkjenner overfor Dagbladet at store folkemengder på Sørenga og Huk gjør ham like urolig som forrige ukes demonstrasjon.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Fredag samlet tusenvis av personer seg utenfor Stortinget i Oslo for å demonstrere mot rasisme og George Floyd-drapssaken. Siden har det blitt debattert om hvilken smitterisiko det utgjorde.

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen (Ap), understreker overfor Dagbladet at han har voldsom respekt for ytringsfriheten og for saken det ble demonstrert mot.

- Rasisme er kanskje noe av det verste vi mennesker er bærere av, og må slås ned på lik linje med et virus. Men helsebyråden i meg blir urolig når store folkemengder samler seg på små områder, sier Steen og fortsetter:

- Dette har ikke noe med at det er en demonstrasjon å gjøre. Jeg er like urolig når jeg ser store folkemengder på Sørenga, Huk eller på T-banestasjoner og -vogner. Dette handler om at coronaviruset ikke tar ferie. Det er fortsatt der ute og vi er nødt til å respektere de smittevernseglene som gjelder.

corona-smittede i Norge

Særlig utsatt

Steen sier at han opplever at Oslo er særlig utsatt for en mulig oppblussing av coronaviruset. Dette fordi at det er den tettest bebodde byen med flest innbyggere.

- Krever det at Oslo-befolkningen tar mer ansvar?

- Det bør ikke være vanskeligere i Oslo enn andre steder i landet. Men det kan særlig bli vanskelig å holde avstand når det blir varmt og mange går på stranda og T-banevognene fylles opp på lørdager og søndager.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Smitte ved skoler

Bydel Søndre Nordstrand har opplevd tendenser til oppblussing av smitte i starten av juni. Den første uka i juni registrerte de 33 tilfeller av Covid-19. Til sammenlikning registrerte bydelen totalt 20 tilfeller i mai.

Bydelsoverlege i bydel Grorud, Karoline Harding, bekrefter overfor Dagbladet at noen få elever og ansatte ved en ungdomsskole på Romsås er blitt satt i isolasjon med mistanke om Covid-19 tirsdag. Harding opplyser også at et titall personer ble satt i karantene på grunn av coronasmitte ved Svarttjern skole i forrige uke.

Tidligere har Dagbladet fått bekreftet at det også har blitt registrert coronasmitte ved Holtet videregående skole på Nordstrand, og at elever og lærere er blitt satt i karantene.

- Smittetrykket er fortsatt lavt i alle bydelen våre. Det høyeste som er registrert i det siste, er vel opptil 20 nye tilfeller i løpet av én dag i bydel Søndre Nordstrand. Men i tillegg hadde vi en dag hvor det ble registrert nye smittetilfeller i 11 av 15 bydeler, som tyder på at smitten blusser litt opp igjen, sier Steen og fortsetter:

- Vi har hele tiden sagt at når vi åpner samfunnet igjen, så må vi være forberedt på at smitten vil blusse opp igjen. Dette er uunngåelig så lenge vi har smitte i byen vår, og det vil vi ha fram til det kommer en vaksine.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Stille før stormen

I bydel Nordstrand har det ikke blitt registrert et eneste tilfelle på 14 dager. Bydelsoverlege Tanja Tomasevic uttalte til Dagbladet at hun oppfatter det som at det er stille før stormen.

For å bekjempe smittespredningen i Oslo, ble det etablert sju nye feberpoliklinikker. Siden smittetrykket på nåværende tidspunkt er så lavt, har kommunen vedtatt å stenge tre av dem midlertidig.

Siden mars har man i Oslo utviklet nye digitale systemer som forenkler arbeidet med smittesporing og oppfølging av nærkontakter. Helsemyndighetene håper at dette arbeidet skal kunne erstatte tiltakene som nå er i ferd med å bli lettet på.

- Mange kaller denne strategien for «The Hammer and The Dance»: Man hamrer ned utbruddene og danser seg videre vel vitende om at det finnes smitte omkring oss. I en slik danseperiode handler det om å bruke testing, isolering, smittesporing og karantene som verktøy.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Verdensklasse

Utviklingen gir oss helt andre forutsetninger for å håndtere en eventuell oppblussing av smitte.

- Jeg opplever at bydelene, bydelsoverlegene og smitteteamene våre samarbeider veldig tett. Jeg vet i dag hvem som er smittet i de forskjellige bydelene, jeg vet hvorfor og jeg vet hvilke grupper de er en del av. Sånn sett har vi en helt annen kontroll på oppblussingen enn vi har hatt i løpet av denne epidemien.

Helsebyråden skryter over hvordan befolkningen har håndtert epidemien hittil.

- Befolkningen i Oslo har vært veldig flinke. Vi har klart å håndtere første bølge på en fantastisk måte, sannsynligvis i verdensklasse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!