Sorenskriver nekter å gjøre jobben sin

Sorenskriver Bjørn Solbakken (KrF), som skal bli statssekretær i Justisdepartementet, nekter å utføre sin embetsplikt når homofile skal inngå partnerskap. Solbakken har skrevet til departementet at han ikke vil utføre pålagte oppgaver i forbindelse med partnerskapsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorenskriver Bjørn Solbakken i Karmsund, dommer i Birgitte Tengs-saken, bekreftet i går at han skal bli statssekretær hos justisminister Aud-Inger Aure når dommen i Birgitte-saken er falt.

Solbakken var en av to sorenskrivere som etter at partnerskapsloven var vedtatt, skrev til Justisdepartementet at han ikke kom til å utføre embetsplikten sin ved inngåelse av partnerskap.
Solbakken har heller ikke medvirket ved partnerskapsinngåelser.

Da Bondevik-regjeringens påtroppende statssekretær varslet departementet om sitt standpunkt, uttalte daværende statssekretær Ingeborg Moen Borgerud at sorenskrivere ikke kan reservere seg mot å registrere homofile par.

Departementet bestemte likevel å ikke gripe inn mot Solbakken, dersom en dommerfullmektig ved hans kontor kunne utføre oppgaven. Det var det en som kunne.

Solbakken mener han ved å gjennomføre partnerskaps-seremoni gir «en slags personlig anbefaling».

- Det kan jeg ikke i et spørsmål av moralsk og etisk karakter og som på grunnleggende måte strider mot min personlige overbevisning, skrev Solbakken til Justisdepartementet høsten 1993.

Dermed får Justisdepartementet en statssekretær som forsvarer og praktiserer embetsnekt av samvittighetsgrunner. Og som diskriminerer homofile i egenskap av statlig embetsmann, og ikke som kirkens tjener.