Sorg og sinne 24 timer i døgnet - live

Men verken palestinske eller israelske ledere ønsker opphetet konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden de tre israelske tenåringene funnet drept i Hebron-området i går kveld, har den israelske hæren gjennomført flere militæraksjoner, både i Gaza og på den okkuperte Vestbredden. Israel har bombet 34 mål på den overbefolkede Gazastripen, i tillegg til å ha sprengt flere hus på Vestbredden, som skal være boligene til det den israelske hæren mener kan være gisseltakerne. Gaza-bombingen var ifølge israelske kilder ikke som svar på tenåringsdrapene, men på at palestinere skjøt 18 raketter fra Gaza og inn i Israel de siste døgene.

- Hva nå? Blir det ny palestinsk intifada og mer israelsk bombing?

- Det er veldig vanskelig å si hva som vil skje nå. Følelsene i Israel er ekstremt sterke og media er med og hisser opp situasjonen med bilder av sørgende mødre og slektninger som vises 24 timer i døgnet. Samtidig konkurrerer politikerne om å komme med den ene ekstreme ideen etter den andre i forhold til hva den israelske hæren nå må gjøre, sier den israelske Ha'aretz-journalisten Gideon Levy på telefon til Dagbladet.

Ønsker ikke krig Levy fortsetter:

- Jeg håper at politikerne og hæren vil roe seg ned i løpet av to til tre dager, men frykter samtidig at ting kan komme ut av kontroll. Stemningen både i Israel og i de palestinske områdene er ekstremt eksplosiv. Samtidig ønsker ikke de ansvarlige lederne - Netanyahu, forsvarssjefen eller den israelske hæren - noen større konfrontasjon eller økning av konfliktnivået nå, sier Levy.

Dagbladet har vært i kontakt med flere diplomatiske kilder i Israel og de palestinske områdene. Alle synes enige om at verken israelske eller palestinske ledere ønsker en eskalering av konflikten, og at situasjonen derfor kan roe seg ned relativt raskt. Med mindre noe uforutsett skjer, slik det ofte gjør i Midtøsten.

- Hvis jødiske bosettere iverksetter en hevnaksjon mot palestinere, eller at en israelsk militæroperasjon mislykkes, kan ting eksplodere. Eller hva med hvis en rakett fra Gaza treffer en israelsk barnehage? Alt er ekstremt eksplosivt, fortsetter Levy.

SAMLET I SORGEN:  For første gang på lang tid er israelere i alle politiske spektre samlet i sorgen over de tre tenåringene som ble kidnappet da de var ute og haiket i midten av forrige måned. I går kveld ble de tre unge mennene funnet døde i Hebron-området, og israelere samlet seg på Rabin-plassen i Tel Aviv for å tenne lys og sørge. Foto: Oren Ziv/Afp/Scanpix
SAMLET I SORGEN: For første gang på lang tid er israelere i alle politiske spektre samlet i sorgen over de tre tenåringene som ble kidnappet da de var ute og haiket i midten av forrige måned. I går kveld ble de tre unge mennene funnet døde i Hebron-området, og israelere samlet seg på Rabin-plassen i Tel Aviv for å tenne lys og sørge. Foto: Oren Ziv/Afp/Scanpix Vis mer

Israels regjering og sikkerhetsråd har hatt flere krisemøter for å diskutere den anspente situasjonen. Sikkerhetsrådet er svært uenige om hvordan landet bør reagere på drapene.

Antall døde: 3 israelere, 5 palestinere Gideon Levy er blant de svært få israelske journalistene som drar til den israelsk-okkuperte Vestbredden og skriver om konsekvensene
av den ulovlige okkupasjonen. Siden de tre israelske tenåringene forsvant sporløst en gang mellom 12. og 13. juni, har han hatt flere turer til Vestbredden, hvor den israelske hæren har gjennomført en storstilt lete- og hevnaksjon for å finne de savnede israelerne, men også for å gi en klar advarsel til alle palestinerne om hva som vil skje hvis flere israelere blir kidnappet eller drept.

Siden kidnappingen fant sted har den israelske hæren drept fem palestinerne, inkludert 15-åringen Mohammed Dudin.

«Den palestinske tenåringen hvis død gikk ubemerket hen i Israel», som den israelske journalisten Gideon Levy skrev i sin ukentlige Twilight Zone-artikkel fra de palestinske områdene. 

OGSÅ PALESTINERE SAMLET I SORG:  I natt sørget palestinere i byen Jenin over 20-åringen Yosuf abu Zaghah (liggende død på båren), som ble drept av israelske soldater i natt. Abu Zaghah meldes å være med i den militante grenen av Hamas, og ble skutt da han kastet en granat mot de israelske soldatene, som kom for å arrestere 20-åringen. Foto: Mohammed Ballas/Ap/Scanpix
OGSÅ PALESTINERE SAMLET I SORG: I natt sørget palestinere i byen Jenin over 20-åringen Yosuf abu Zaghah (liggende død på båren), som ble drept av israelske soldater i natt. Abu Zaghah meldes å være med i den militante grenen av Hamas, og ble skutt da han kastet en granat mot de israelske soldatene, som kom for å arrestere 20-åringen. Foto: Mohammed Ballas/Ap/Scanpix Vis mer

I tillegg har israelske styrker arrestert mer enn 400 palestinerne i jakten på sine tre savnede tenåringer. Leteaksjonen kaller israelerne for «Operation Brother's Keeper», og har skapt stor misnøye blant palestinerne på Vestbredden og i Gaza.

- Ingen ny intifada Situasjonen i det okkuperte Vestbredden er eksplosiv. Likefullt tror ikke Levy på noen ny intifada, slik noen eksperter frykter.

- Det tror jeg ikke. For det er palestinerne for svake og for delte. I tillegg så de hvor ille situasjonen ble for dem ved forrige intifada. Situasjonen i de palestinske områdene er gått fra å være ille til å bli mye verre, samtidig som de er alt for uenige til å klare og organisere seg. Men igjen: Alt kan skje når situasjonen er så spent som nå, sier Levy.

Skylder på Hamas Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene, mens Hamas benekter dette. Ifølge sikkerhetstjenesten Shin Bet, står to menn bak kidnappingene, Marwan Qawasmeh (29) og Amar Abu Aisha (33). Mennene, som Shin Bet beskriver som Hamas-aktivister, var fremdeles på frifot i går, ifølge Ynet.

Viseforsvarsminister Dammy Danon oppfordrer til en kraftfull militæraksjon mot Hamas:

- Denne tragiske slutten må også bety slutten for Hamas. Vi må ødelegge husene til Hamas-aktivister, utviske aresenalene deres overalt og stanse pengestrømmene som direkte eller indirekte gir liv til terroren, sier han, ifølge Ha'aretz.

- Advarer israelske myndigheter Israelske myndigheter må nå unngå hevnaksjoner og ytterligere voldshandlinger, melder den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'tselem.

ENSLIG JOURNALIST:  Haaretz-journalisten Gideon Levy er en av de få israelske journalistene som drar til de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden for å vise konsekvensene av den ulovlige israelske okkupasjonen. - Hva som skjer nå, er veldig vanskelig å si. Folks følelser er ekstreme, og politikerne konkurrerer om å komme med de mest ekstreme løsningene, sier Levy på telefon til Dagbladet. Foto: LINE FRANSSON/DAGBLADET
ENSLIG JOURNALIST: Haaretz-journalisten Gideon Levy er en av de få israelske journalistene som drar til de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden for å vise konsekvensene av den ulovlige israelske okkupasjonen. - Hva som skjer nå, er veldig vanskelig å si. Folks følelser er ekstreme, og politikerne konkurrerer om å komme med de mest ekstreme løsningene, sier Levy på telefon til Dagbladet. Foto: LINE FRANSSON/DAGBLADET Vis mer

«Den israelske regjeringen må avstå fra hevnaksjoner, og sikkerhetsstyrkene må unngå å skade den uskyldige palestinske befolkningen, eller å iversette kollektiv avstraffelse, slik de har gjort de siste to ukene. I tillegg må israelske myndigheter og deres væpnede styrker også forsøke å hindre at bosettere på Vestbredden nå bestemmer seg for å iverksette hevnaksjoner mot palestinere», skriver B'tselem videre.

VIL HA HEVN:  Israelere i alle politiske leire møter opp på Rabin-plassen i Tel Aviv for å sørge over de tre tenåringene, som ble funnet døde i Hebron-området i går kveld. Ungdommene forsvant da de skulle haike for drøye to uker siden. Israelske ledere mener den palestinske gruppa Hamas står bak, men dette er ikke påvist. Foto: Oren Ziv/Afp/Scanpix
VIL HA HEVN: Israelere i alle politiske leire møter opp på Rabin-plassen i Tel Aviv for å sørge over de tre tenåringene, som ble funnet døde i Hebron-området i går kveld. Ungdommene forsvant da de skulle haike for drøye to uker siden. Israelske ledere mener den palestinske gruppa Hamas står bak, men dette er ikke påvist. Foto: Oren Ziv/Afp/Scanpix Vis mer