Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sorg og sinne ved Arafats grav

Skuddsalvene runget over Yassir Arafats utbombede hovedkvarter da den palestinske lederen kom hjem til sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av palestinere trengte seg over murer og piggtråd i timene før helikopteret med Arafats kiste ankom fra el-Arish i Egypt.

Sorg og sinne preget kaoset, og palestinske sikkerhetsvakter kjempet en forgjeves kamp mot overmakten for å rydde landingsplass.

- Abu Ammar, la oss få ta farvel, runget massenes rop utenfor murene til Muqata, akkompagnert av taktfast hamring på jernportene.

Da de egyptiske militærhelikoptrene til slutt viste seg i horisonten, runget slagordene og skuddsalvene mot himmelen.

Tung kruttrøyk la seg over området, og palestinske helsearbeidere løp i skytteltrafikk for å ta seg av skadde. Minst ni mennesker ble behandlet for skuddskader, hundrevis av andre fikk hjelp for alt fra hjerteproblemer til kuttskader og beinbrudd etter å ha kjempet seg over sperringer og livsfarlige ruinhauger.

Sorg og sinne

Flere ble også skadd da en stabel med bilvrak raste sammen, også dette minnesmerke over de mange israelske angrepene mot Muqata.

Ruinene rundt bygningen der Arafat satt innesperret de tre siste årene, var dekorert med store bannere og bilder av palestinernes president. På alle hustak og murer, og i alle master og trær klynget tusenvis av mennesker seg fast for å få et siste blikk av kisten med lederen de elsket så høyt.

Midt i det kaotiske folkehavet, omgitt av sikkerhetsfolk og tungt bevæpnede maskerte aktivister, var også et og annet barn. Fire år gamle Mohammed klamret seg til faren, skremt av skuddsalvene og usikker på hva som foregikk.

- Jeg måtte ta ham med. Dette er en dag ingen palestiner kan glemme, dette er noe han vil huske for alltid, sier faren Ahmed Zeid.

- Abu Ammar er død, svarer Mohammed stille når vi spør om han forstår hva som skjer rundt ham.

Arafat-brigadene

- Lederen vår er død, men kampen fortsetter, sverger en av de maskerte aktivistene til al-Aqsa-martyrenes brigader.

- Heretter skal vi kjempe under et nytt navn, Arafat-brigadene, fortsetter han og avfyrer en automatgeværsalve noen centimeter fra øret vårt.

- Ett folk, en kamp, lyder teksten på et banner båret av medlemmer av Hamas-bevegelsen, også de fulle av respekt for en leder de aldri sluttet seg til mens han levde.

Enslig israeler

Midt inne kaoset fant vi også den israelske fredsbevegelsens grand old man, den 81 år gamle Uri Avnery med sitt karakteristiske hvite hår og skjegg, iført svarte sørgeklær.

- Yasser Arafat var min venn og en stor leder, sier Avnery til NTB.

- Det palestinske folk var glemt, men Arafat ga dem stoltheten og identiteten tilbake, han ga dem drømmen om et eget land og han åpnet verdens øyne for palestinernes skjebne, sier Avnery.

- Han var en mann med utrolig mot. Med Oslo-avtalen ba han sitt folk om å gi avkall på 78 prosent av Palestina, men selv ikke det var nok for Israel, fortsetter Avnery.

- Som Moses førte han sitt folk til porten til det lovede land, men fikk aldri selv oppleve det. Men hele verden anerkjenner nå palestinernes rett til et land, takket være Arafat, sier Avnery.

Siste hvilested?/MEL>Kaoset til tross, da solen sank over Vestbredden fredag, og farget åsene rundt Ramallah rosa, gikk også Yasser Arafats siste reis mot slutten.

Ved foten av et Saru-tre ble kisten med den palestinske presidenten senket med et enslig kaffiya-skjerf på lokket, og deretter dekket med jord som folk hadde tatt med fra hele Palestina.

- Israel nekter oss å begrave Abu Ammar ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, men han skal i alle fall begraves i jord fra Jerusalem, sier en ung Fatah-aktivist og tømmer en plastbøtte med jord over graven.

- En dag skal vi begrave Abu Ammar i Jerusalem, slik han ønsket. En dag, sverger en annen ung aktivist.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media