Sorg ved nyoppdagede massegraver

Så mange som 170 kosovoalbanere kan ligge i de tre massegravene som er oppdaget rundt landsbyen Kacanik i det sørlige Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant ofrene var tre sykepleiere fra sykehuset i Kacani, og i dag la kollegene deres ned blomster på stedet der de tre sannsynligvis ligger.

De 170 ofrene ble massakrert, trolig av serbiske styrker i begynnelsen av april. NATO-soldater sperret i dag av området rundt massegravene.

De 12 hvitkledde sørgende kollegaene som la ned blomster ved gravene gjorde et sterkt inntrykk på journalister som besøkte gravplassen. Blant sykepleierne var Feteje Krasniqi, som mistet tre av sine arbeidskamerater.

- Serberne kom om morgenen 8. april. Fra klokka fem om morgenen til seks om kvelden ble det drept mange mennesker her, kanskje så mange som 50, ifølge Krasniqi.

De som greide det, flyktet opp i åsene rundt byen og oppholdt seg der helt til NATO-innmarsjen lørdag.

Øyenvitner

Kacanik var nesten utdødd i dag, bortsett fra et betydelig oppbud av amerikanske og britiske NATO-soldater, opplyste journalister som besøkte stedet. Bare rundt 300 kosovoalbanere var vendt tilbake til byen, som før krigen hadde rundt 20 000 innbyggere.

Kosovos frigjøringshær UCK hadde inntatt byens politistasjon og gikk væpnet omkring, til tross for oppfordringer fra NATO om å legge vekk våpnene. Rundt 70 UCK-soldater lot seg søndag avvæpne av britiske elitesoldater.

UCK-kommandanten Zarku Xhabir sa det fantes flere øyenvitner til massakren og at innsamling av bevismateriale var i full gang. Xhabir viste fram et brev, angivelig skrevet av en serbisk soldat. Soldaten forteller at rundt 100 kosovoalbanere ble drept. Den serbiske soldaten omtaler hendelsen som kamper, men øyenvitner sier at serberne gikk fra hus til hus og drepte dem de fant og satte fyr på husene.

Ferske graver

En av de tre massegravene inneholdt ifølge merkingen hele 81 døde. Det var ikke en massegrav i ordets egentlige betydning, men tett i tett med enkeltgraver i tre rader. Det var uvisst hvor mange som totalt ble drept i Kacanik og omkringliggende landsbyer under de serbiske voldsorgiene 8. april og de påfølgende dagene. NATO-kilder mente det kunne dreie seg om 170.

Journalister sa at gravene virket svært ferske. Ifølge lokalkjente kosovoalbanere har serberne flyttet de drepte i et forsøk på å slette spor. En rad med graver var ennå ikke tildekket, og enkle trekister var å se. Det skal være både menn, kvinner og barn blant ofrene.

Massegraven i Kacanik er bare den første av mange som det internasjonale samfunnet vil få i oppgave å undersøke i Kosovo i tida som kommer.

(NTB-Gunnar Nyquist)