Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten

Sørgedag i Gaza etter at 16 er drept

Og mer enn 1400 ble skadd da palestinere demonstrerte i Gaza. Nå vil FN granske den blodige gårsdagen. Nye demonstrasjoner forventes i dag.

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SØRGER: Palestinere i Gaza bærer den drepte Hamdan Abu Amsha, i en begravelses- og sørgeseremoni i Gaza i dag. Foto: Mahmud Hams / Afp / Scanpix
SØRGER: Palestinere i Gaza bærer den drepte Hamdan Abu Amsha, i en begravelses- og sørgeseremoni i Gaza i dag. Foto: Mahmud Hams / Afp / Scanpix Vis mer

Rundt 20 000 palestinere deltok i den såkalte «retur-marsjen» i Gaza i går, der de ville markere at palestinerne ble drevet bort fra landet sitt i Israel i 1948 og 1967.

Den israelske hæren hadde innkalt ekstra stryker, og hadde ordre om å skyte med skarpt om palestinere forsøkte å komme seg over grensegjerder eller murer og inn i Israel. Det førte til voldsomme sammenstøt, 16 døde og over 1400 skadde palestinere.

Derfor vil FN-sjef Antonio Guterres nå granske hva som skjedde ved Gaza-grensa i går, melder Haaretz og BBC.

- Aller siste utvei

Mange frykter at situasjonen på grensa mellom Israel og Gaza «vil forverres i de nærmeste dagene». En FN-talsmann oppfordrer Israel til at sivile, og barn spesielt, ikke må angripes, ifølge Haaretz.

- Israel må følge internasjonale lover og regler. Dødelig makt skal bare brukes som aller siste utvei, og skal etterforskes av myndighetene, sier FN-sjef Taye Brook Zerihoun.

Ifølge palestinske helseministerium, ble 1416 palestinere skadd i gårsdagens sammenstøt. 758 av disse ble skadd av skarpe skudd, 148 fra gummikuler og 422 på grunn av gåregass. 88 andre ble skadd av andre årsaker.

VIL HA GRANSKNING: FN-sjef Antonio Guterres vil nå undersøke hva som skjedde mellom demonstrerende palestinere og den israelske hæren i går. 16 palestinere ble drept og 1416 personer skadd. Palestinerne har varslet at de vil markere sin al-Nakba, katastrofen, med marsjer, teltleire og demonstrasjoner de neste ukene, fram til 15. mai. Foto: Scanpix
VIL HA GRANSKNING: FN-sjef Antonio Guterres vil nå undersøke hva som skjedde mellom demonstrerende palestinere og den israelske hæren i går. 16 palestinere ble drept og 1416 personer skadd. Palestinerne har varslet at de vil markere sin al-Nakba, katastrofen, med marsjer, teltleire og demonstrasjoner de neste ukene, fram til 15. mai. Foto: Scanpix Vis mer

- Lovbrudd

«Å skyte mot ubevæpnede demonstranter er lovbrudd», sier den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem i en pressemelding, hvor de fortsetter:

PÅ VAKT: Israelske soldater hadde i går ordre om å skyte med skarpt, noe som den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem kritiserte sterkt. Foto: Amir Cohen / Reuters / Scanpix
PÅ VAKT: Israelske soldater hadde i går ordre om å skyte med skarpt, noe som den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem kritiserte sterkt. Foto: Amir Cohen / Reuters / Scanpix Vis mer

«Siden i morges har israelske soldater skutt mot palestinske demonstranter som står på andre siden av gjerdet som omringer Gaza. Minst ti palestinere har blitt drept hittil, inkludert en mindreårig, og minst tusen har blitt skadd. Å skyte på ubevæpnede demonstranter - og gi ordre om det - er ulovlig».

Videre viser B'Tselem til at det det ikke er en «krig» når det er bevæpnede soldater på den ene sida - og ubevæpnede demonstranter på den andre.

- Ulvolige ordre om å skyte er årsaken til at en rekke personer er drept og skadd i Gaza-stripen i dag, avslutter B'Tselem.

Fest og katastrofe

«Retur-marsjen» er en del av det som skal være en markering mot al-Nakba-dagen (katastrofen) den 15. mai.

Da markerer Israel at landet er 70 år - samtidig som palestinerne markerer sin katastrofe, der rundt 700 000 palestinere flyktet fra sine hjem i det som kort tid etter ble staten Israel.

Nå har palestinerne i Gaza satt opp et stort antall telt flere steder ved den israelske grensa, for å markere al-Nakba. Her vil palestinerne bo til Nakba-dagen i mai. Hver fredag arrangeres også demonstrasjoner, noe den israelske hæren liker dårlig.

- Vi anbefaler sivile om å holde seg langt unna grensa, og advarer Hamas, som er ansvarlige for alt som skjer i Gaza, at dette kan få konsekvenser, sier sjefen for den israelske hæren i sør, Eyal Zamir, ifølge Haaretz.

Israelsk kritikk

Den tidligere talsmannen for den israelske hæren, Peter Lerner, mener den israelske hæren - og regjeringen - er for dårlig forberedt på det han kaller «en palestinsk pr-kampanje».

«Her mangler et svar til den politisk utfordringen. Den israelske regjeringen planlegger seremonier og arrangement, men ingen politikere har tenkt ut hvordan de skal svare på palestinernes pr-strategi om å ødelegge festen», skriver Lerner.

Han viser til at palestinerne vil «sende avgårde uskyldige demonstranter - kvinner, barn og menn - som lengter hjem til sine hjem, men som blir skutt mot av sterkt bevæpnede israelske soldater».

«RETUR-MARSJ»: Palestinerne i Gaza gjør seg klare for den lenge planlagte og varslede «retur-marsjen», der palestinerne ønsker å markere at 1,3 millioner av innbyggerne i Gaza er palestinske flyktninger. Video: CNN Vis mer

- Israel må unngå slike bilder. De må ikke bare feire sin egen uavhengighet, men også gi de som har lyst til å sørge få rom til å gjøre det, ifølge Lerner.

Fordømmer Israel

Egypt, Jordan og Den arabiske liga fordømmer Israel for å ha brukt alt for mye maktmidler mot demonstranter. De ber nå FN om en granskning.

Palestinernes president Mahmoud Abbas annonserte at lørdag vil bli en sørgedag i de palestinske områdene. Det antas at ytterligere demonstrasjoner vil finne sted.

- Skoler, universiteter og regjeringsinstitusjoner over hele landet vil holde stengt lørdag, for å ha en nasjonal sørgedag for martyrenes sjeler, het det i en uttalelse fra Abbas' kontor, ifølge Al Jazeera.

De som organiserte gårsdagens marsj, melder ifølge Haaretz at de vil returnere mot Israel-grensa for å hedre de som ble drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!