Israel- og Palestina-konflikten

Sørgedag i Gaza etter at 16 er drept

Og mer enn 1400 ble skadd da palestinere demonstrerte i Gaza. Nå vil FN granske den blodige gårsdagen. Nye demonstrasjoner forventes i dag.

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 20 000 palestinere deltok i den såkalte «retur-marsjen» i Gaza i går, der de ville markere at palestinerne ble drevet bort fra landet sitt i Israel i 1948 og 1967.

Den israelske hæren hadde innkalt ekstra stryker, og hadde ordre om å skyte med skarpt om palestinere forsøkte å komme seg over grensegjerder eller murer og inn i Israel. Det førte til voldsomme sammenstøt, 16 døde og over 1400 skadde palestinere.

Derfor vil FN-sjef Antonio Guterres nå granske hva som skjedde ved Gaza-grensa i går, melder Haaretz og BBC.

- Aller siste utvei

Mange frykter at situasjonen på grensa mellom Israel og Gaza «vil forverres i de nærmeste dagene». En FN-talsmann oppfordrer Israel til at sivile, og barn spesielt, ikke må angripes, ifølge Haaretz.

- Israel må følge internasjonale lover og regler. Dødelig makt skal bare brukes som aller siste utvei, og skal etterforskes av myndighetene, sier FN-sjef Taye Brook Zerihoun.

Ifølge palestinske helseministerium, ble 1416 palestinere skadd i gårsdagens sammenstøt. 758 av disse ble skadd av skarpe skudd, 148 fra gummikuler og 422 på grunn av gåregass. 88 andre ble skadd av andre årsaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer