Sørgelig frifinnelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Tirsdag ble det avsagt en frifinnende dom i Trondheim byrett. Enstemmig fastslo byretten at polititjenestemannen Trond Volden ikke hadde gjort noe straffbart da han utbrøt «svarte faen» under et basketak med vaskehjelpen Sophia Baidoo i oktober 1999.
  • Selv om dommen var enstemmig, er den oppsiktsvekkende. Fra første stund har Baidoo-saken vært forstemmende. Den startet med anmeldelse fra Sophia Baidoo mot politiet for utilbørlig maktbruk og rasisme. Politiet på sin side anmeldte henne straks for vold mot politiet. Men Riksadvokaten bestemte at bare politiets ordbruk skulle vurderes av retten.
  • Politimannen fikk opprinnelig en bot på kr 3000, den slipper han nå å betale. Retten legger politimannens påstand om at Sophia Baidoo beit politimannen til grunn for frifinnelsen, til tross for ekspertuttalelser som hevder at sårene på politimannens arm ikke kunne stamme fra et bitt. Baidoo har hele tida hevdet at hun ikke beit.
  • Verken på dette eller andre punkter har man hørt på Sophia Baidoo. Ja, uviljen mot å lytte til henne danner det egentlige utgangspunktet for saken: Basketaket med politimannen oppsto da politiet kom til banken der hun vasket, etter at alarmen gikk. Til tross for at hun hadde vaskefirmaets logo på jakka, viste fram ansettelsesbevis og oppga koden man bruker for å stanse alarmen, tvilte politiet på hennes identitet.
  • En tilsvarende situasjon hadde oppstått noe tidligere med en hvit vaskehjelp. Hun oppga passordet, og saken var avsluttet med det. Men Sophia Baidoo er svart, og ble ikke trodd av politiet. Derfor ble hun lagt i jern og slept med til politistasjonen.
  • Ingenting av dette har retten tatt hensyn til. Heller ikke er det noen som har stoppet opp ved det åpenbare faktum at Sophia Baidoo ikke gjorde noe galt. Hun vasket i banken, og oppga de opplysningene som i en annens munn var tilstrekkelig. Likevel munner saken ut i frifinnelse for politimannen og en beskyldning om voldelig opptreden hengende ved Sophia Baidoo. Trondheim byrett har bekreftet at det er makten, ikke retten som rår når politiet kommer i klammeri med borgerne. Særlig om borgeren er farget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer