Sørgelig i Betlehem

Navn: Odd Karsten TveitAlder: 55Yrke: Journalist og forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mobiltelefonen fant Odd Karsten Tveit i Betlehem i går. - Du vil ikke tro det, her er nesten uvirkelig: Ingen turister, Ana Maria og jeg var helt alene inne i Fødselskirken. Israelerne tillater ingen å komme hit, bortsett fra journalister. Ellers på denne tida pleier det å være så mange turister at det nesten er umulig å komme fram. Palestinere, som skal tjene penger på de tusenvis av turistene som vanligvis er her, har ingen ting å gjøre. Det går mot en sørgelig jul i Betlehem.
  • Han er i Israel og på Vestbredden for å samle stoff til ny bok. Den skal handle om Oslo-kanalen. Han har intervjuet en rekke av de sentrale aktørene som nå kan si mye av det de ikke kunne si den gang. I høst kom hans bok nummer tre med emnevalg fra Midtøsten: «Annas hus. En beretning fra Stavanger til Jerusalem». Sjelden er det kommet ut en bok på norsk med en så fascinerende og spennende historie som samtidig gjenspeiler Jerusalems og Palestinas historie de siste drøye hundre år.
  • Den handler om Anna som ble født i Stavanger i 1842. Fire år gammel emigrerte hun til Amerika og vokste opp i Chicago, der hun etter hvert giftet seg til penger og fikk etternavnet Spafford. Først mistet ekteparet hjem og formue i den store bybrannen i Chicago i 1871. Like etter mistet hun sine fire barn da skipet hun var på, ble påseilt og sank i Atlanteren. Hennes tro overlevde tragedien, og sammen med mannen dro hun til Jerusalem og grunnla sammen med sine trosbrødre og -søstre i sekten Overvinnerne American Colony. Hver søndag var de samlet på Oljeberget for å vente på Jesu komme. Da han ikke viste seg, gikk de over til mer jordiske sysler og drev forretningsvirksomhet ved siden av et utstrakt hjelpearbeid,
  • For meg er det et mysterium at en så veldokumentert, juicy og godt fortalt historie ikke topper forlagets salgsliste. I en rekke arkiver har han gravd fram ukjent stoff, han har fått adgang til alle dokumenter i American Colony. Historien om denne spesielle kolonien, fra den ble opprettet i 1881 og til staten Israel ble opprettet 67 år seinere, er samtidig historien om det osmanske rikets sammenbrudd, sionismens opprettelse og gjennomslag, jødisk innvandring, europeisk og amerikansk dårlig samvittighet for jødeforfølgelser og jødisk-arabisk krig om land.
  • Alt dette tar Tveit oss med på, holder oss i hånda ved hjelp av utfyllende og forklarende fotnoter, så det blir en fryd å lese.
  • Men i Jerusalem er boka revet bort fra den ene bokhandelen som selger den, forteller Tveit begeistret i sin mobiltelefon som kanskje har en link i julestjerna.