- Sørgelig og meningsløst at flott og frisk jordbær ikke blir plukket

Sp-topp Marit Arnstad sammenligner det med krav om krumning på agurken og dumping av småfisk.

FOR SMÅ: Passer bærene denne ringen er de ikke store nok for de store dagligvarekjedene. Foto: Privat
FOR SMÅ: Passer bærene denne ringen er de ikke store nok for de store dagligvarekjedene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nordmenn elsker jordbær, og Dagbladets lesere har uttrykt seg klart om at også små jordbær må på plass i butikken.

For nå blir mange tonn jordbær stående igjen og råtne fordi de er for små. De store dagligvarekjedene vil ikke ha jordbærene om de er under 28 millimeter i diameter.

- Sørgelig Nå reagerer også Senterparti-topp Marit Arnstad.

- Det er sørgelig. Hadde det vært at kjedene stilte krav til bruk av sprøytemidler eller lignende hadde det vært noe annet. Men størrelsen på bæren... Det synes jeg høres helt meningsløst ut, sier Arnstad til Dagbladet.

Arnstad, som leder Stortingets næringskomité, har stor forståelse for bønder som fortviler over kjedenes krav om at bærene må være minst 28 millimeter i diameter.

- Jeg skjønner at bøndene synes det er håpløst, og at de gjerne vil ha omsetning på friske og flotte bær. Vi som forbrukere bør også være opptatt av å utnytte hele ressursen. Jeg tror kjedene prøver å tolke forbrukerne, men jeg er ikke så sikker på at de har rett når det kommer til denne saken, sier Arnstad.

- Forbrukerne vil ha gode jordbær, store som små. På smak kan de mindre bærene være bedre, og det hele virker som et sløseri med frukt.

- Et kosmetisk krav Arnstad kaller det et kosmetisk krav, og mener samfunnet bør reagere.

- En periode hadde jo EU krav til krumninga på agurken, og så har du dumping av småfisk. Kosmetiske krav til mat bør vi reagere på. Det er viktig at maten er produsert med lite sprøytemidler, og det er viktig at den er god på smak - hvordan den ser ut er av mindre betydning.

REGARER: Marit Arnstad mener det er sløseri å la være å høste frisk jordbær.  Foto: Øistein Norum Monsen
REGARER: Marit Arnstad mener det er sløseri å la være å høste frisk jordbær. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer