Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørgemarsj for u-landenes gjeldsofre

Tusenvis av svartkledde mennesker demonstrerer i Praha i dag i solidaritet med de sju millioner barn som dør hvert år som følge av u-landenes gjeldskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvert 4. sekund dør et barn som en direkte følge av gjeldskrisen, sier Kyrre Stensnes i Aksjon Slett U-landsgjelda og viser til tall fra FN. Han krever at Norge under årsmøtet i Verdensbanken og IMF forlanger full gjeldssletting for de fattigste landene.

Det er årsmøtene i de to utskjelte låneinstitusjonene som er årsaken til at massedemonstrasjonen er lagt til Praha. Gjeld er et sentralt tema på årsmøtene. Demonstrasjonen arrangeres av den internasjonale gjeldsslettekampanjen Jubilee 2000, som har prominente frontfigurer som U2-vokalisten Bono og pave Johannes Paul II.

Begravelsesfølget som går gjennom Prahas gater i dag, er det foreløpige klimakset på en lang kamp for å få Verdensbanken og IMF til å slette mer av u-landenes gjeld enn det de har lovet gjennom det multilaterale gjeldsletteinitiativet HIPC. Målet er at en milliard av verdens fattigste skal få en gjeldfri start på millenniumet.

(NTB)