Sorgen over Lindh preget åpningen av Riksdagen

Sorgen over tapet av utenriksminister Anna Lindh preget tirsdag åpningen av den svenske Riksdagen. Også rundt om i landet hedret svenskene sin populære utenriksministers minne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Torsdag kom en iskald vind innover Sverige. Kulden fra den har oss fortsatt i sitt grep, sa Riksdagens talmann (Stortingspresident), Björn von Sydow da han åpnet Riksdagen.

Utenfor Riksdagen ligger det fremdeles et hav av blomster fra svensker som sørger over tapet av Anna Lindh.

Hvorfor?

Flere har skrevet personlige brev og dikt til minne om utenriksministeren som døde tidlig torsdag morgen etter at hun onsdag i forrige uke brutalt ble stukket ned av en ukjent gjerningsmann inne på varehuset NK.

«Hvorfor skjedde dette deg Anna, du som var for et åpent samfunn», står det i ett av dem. Flere kvinner beskriver i minneo rdene Anna Lindh som en foregangsfigur for Sveriges unge kvinner. Blant blomstene og diktene ligger det også en god del bamser og kosedyr. Drapet på Anna Lindh har også rystet barn og unge i Sverige, ikke minst peker mange på at Anna Lindh ikke bare var utenriksminister, hun var også selv mamma til to gutter.

Drapsstedet

Også utenfor varehuset NK ligger det en mengde blomster til minne om Lindh. Det samme gjør det utenfor Utenriksdepartementet hvor Anna Lindh hadde sitt daglige virke.

Riksdagens talsmann minnet Lindh som både folkelig og folkekjær da han holdt en kort minnetale over henne tirsdag.

- Vi savner henne, hun mangler fortsatt. Tross det mørke som hendte henne, bør minnet av henne være lyst. Noen har med rette beskrevet Lindh som en stjerne som kastet stråleglans langt utover Sveriges grenser, sa von Sydow.

Riksdagstalsmannen kom også inn på drapet på statsminister Olof Palme som fortsatt kaster en skygge over Sverige.

Tungt å miste to

- Det er tungt for et lite demokrati når to statsråder myrdes i løpet av 20 år. Når noe så skrekkelig hender en av våre folkevalgte, rystes også vårt demokrati, sa han.

Fredag skal en hel verden minnes utenriksminister Anna Lindh i en minneseremoni i rådhuset i Stockholm, Stadshuset. Til Svenska Dagbladet sier statsminister Göran Persson at det ventes utenriksministere fra over 20 land til seremonien, samt stats- og regjeringssjefer fra de nordiske landene.

Fra Norge deltar utenriksminister Jan Petersen og Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg som var personlig venn av Anna Lindh. De samarbeidet i mange år mens de var medlemmer av Arbeiderpartiets og sosialdemokratenes ungdomsorganisasjoner.

Minneseremonien vil bli direktesendt på TV.

Anna Lindh skal senere gravlegges i en privat seremoni hvor bare familie og venner vil delta.

(NTB-Wenche Schjønberg)