Sorgen senket seg over Soham

SOHAM (Dagbladet): Øde gater, en sorgtung stillhet hvilte over Soham i går kveld. Mens innbyggerne i den vesle landsbyen venter på at likene skal bli formelt identifisert, er sjokket nesten til å ta og føle på: To av deres egne står bak en av verste forbrytelsene man kan tenke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sola skulle ikke skinne i dag. Dette er en veldig, veldig svart dag, sier metodistpresten Alan Ashton. I morgen skal han holde to messer for Jessica og Holly. I går var det bryllup, men «det ble ingen fest, det ble bare sorg og stillhet».

Noen mennesker går inn i St. Andrews-kirken for å be, rundt den lille landsbyens krigsmonument ligger det blomster: På en av bukettene står «Må dere være trygge, Jessica og Holly, hvor dere enn er».

Lange dager

I to hus er sorgen ikke til å bære: Sharon og Leslie Chapman, Nicola og David Wells har gjennomlevd 13 dagers helvete, med en slutt som ikke er til å bære. Ingen av dem har sovet en hel natt eller spist en skikkelig måltid siden småjentene forsvant søndag for to uker siden.

- De er sterke og kjærlighetsfylte familier. Men ingenting har forberedt dem på dette, sier Hollys bestefar, Gerald Wells til BBC. Og kona Agnes legger til:

- Det har vært de lengste dagene i mitt liv. Og denne natta har vært verste, først nå måtte vi tro at de var døde.

Forgiftet livet

Et par kilometer unna sier Hollys andre bestemor, Diane Westley, etterpå at hun ikke klarer å ta tragedien helt innover seg.

- Jeg så henne hver dag...og nå er hun borte.

For ingen død er så trist som barns død. Og å drepe et barn er å forgifte selve meningen med livet. Familiene Wells og Chapman gjennomgår et helvete som vi andre bare kan ane.

Den første som oppdaget at politiet natt til i går arresterte Ian Huntley og Maxine Carr hjemme hos Huntleys foreldre, var naboen, Vic Ewing (85).

- Jeg våknet av lydene fra folk og biler klokka 04.30. Det var akkurat begynt å lysne, og jeg kunne se to sivilkledde politimenn lede en tredje person ut, forteller han.

Gir ikke opp håpet

Seinere på morgenen gikk sannheten langsomt opp for Sohams innbyggere: To var arrestert, og Jessica og Holly var trolig myrdet. Ved 14.30-tida kom vissheten: To døde barn var funnet.

I timene etterpå kom stadig folk inn til den lokale blomsterhandelen for å sende blomster til de to småjentenes foreldre, men eieren Samantha White nektet:

- Vi vil ikke gi opp håpet ennå. Det kan være andre enn Jessica og Holly, vi vil ikke gi opp håpet før alt er over.

Men under overflaten ulmet raseriet: «Hvis vi får kloa i de to, vil jeg ikke tenke på hva som kan skje,» sa en eldre dame. Men de fleste snakket om sin sorg og sin desperasjon.

Og presten Brin Singleton fortalte at han og kollegaen Alan Ashton sammen hadde bedt for Holly og Jessica.

- Vi ba om hjelp og støtte til deres foreldre og for at dette lille samfunnet kan komme over dette, slik at vi igjen kan dele sorger, gleder og kjærlighet, sa han.

cvk@dagbladet.no

<B>TENTE LYS:</B> Utenfor St. Andrew's Church i Soham ble det tent lys for å minnes de drepte skolejentene Jessica Chapman (t.v.) og Holly Wells.
<B>13 DAGERS HELVETE:</B> Kevin og Nicola Wells (t.v.) og Sharon og Leslie Chapman har vært gjennom sine verste uker noensinne. I går kom svaret de så lenge hadde fryktet.