Sorgen slipper ikke

I dag er det ett år siden Anne Rukans eldste datter Dereka (16) ble drept i hjemmet sitt i Son.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingenting kan bli verre enn å få den telefonen, sier moren før ankesaken. Men etter denne rettssaken ønsker hun å se framover.

Torsdag 13. november ble 20-åringen som var en venn av De-reka Maria Rukan Mikula, dømt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Dommen på 13 år var mildere enn forventet. Men 20-åringen nektet skyld og anket umiddelbart. I morgen starter ankesaken.

Derekas ting

- Jeg må komme meg gjennom denne runden, jeg må det. For det aller, aller tøffeste var å få vite at datteren min var død, sier Anne Rukan ett år etter drapet.Hun er på graven i Son, der er hun ofte. Men hun kjører aldri forbi huset der hun bodde med sine to døtre.

- Etter rettssaken skal jeg endelig gå gjennom tingene hennes. Da skal jeg tilbake til huset.

Anne og yngstedatteren har bodd hos søsteren Elisabeth, svogeren Kjell og barna deres siden drapet. I en liten leilighet i første etasje i deres bolig.

- Uten dem ville det vært veldig, veldig vanskelig. Vi er så nære, sier Anne.

- Etter kort tid ble Anne overlatt til seg selv. Søsteren min mistet det mest dyrebare hun har. Men hun mistet også huset sitt, tingene sine og hverdagen sin. Dessuten tok det fire- fem måneder før hun fikk kontakt med psykolog. I ettertid skjønner vi at det skulle skjedd før, sier Elisabeth Rukan.

Småsnakker

Elisabeth var på graven i går. Dit skal hun også i dag. Snøen smelter til vann. Der, i gråværet og slaps, er også Derekas bestemor og lillesøster. En bestekamerat, hans lillesøster som hadde Dereka som danselærer, og deres mor kommer også. De steller, rydder og småsnakker.

Mild straff

- Dereka var fantastisk. Vi har hatt så mange fine stunder. Å leve på det, det er det jeg må gjøre. Å takke for at jeg har fått ha henne. Riksadvokaten mener 13 års fengsel er for mild straff og har anket bevisbedømmelsen i forbindelse med voldtektstiltalen. I morgen starter rettssaken i Borgarting lagmannsrett.

DEREKAS GRAV: Anne Rukan sier det er godt å være på Derekas grav i Son. Marita (11) var en av Derekas danseelever. I dag er det ett år siden ungjenta som elsket å danse, ble drept.