DØD:  Argentinas president  Cristina Fernández (til venstre), President Cristina Fernandez (L), José Mujica fra Uruguay og Bolivias president Evo Morales sto ved siden av kisten til den venezuelanske presidenten Hugo Chavez. Foto: REUTERS / Miraflores Palace / NTB Scanpix
DØD: Argentinas president Cristina Fernández (til venstre), President Cristina Fernandez (L), José Mujica fra Uruguay og Bolivias president Evo Morales sto ved siden av kisten til den venezuelanske presidenten Hugo Chavez. Foto: REUTERS / Miraflores Palace / NTB ScanpixVis mer

Sørgende venezuelanere tar avskjed med Chávez

Et hav av gråtende venezuelanere fulgte avdøde president Hugo Chávez' flaggdraperte kiste gjennom Caracas' gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener av sorgtunge tilhengere av den døde presidenten marsjerte bak den åpne svarte likbilen som kjørte kisten fra militærsykehuset der han døde tirsdag, til militærakademiet der han skal ligge på lit de parade.

Presidentens håndplukkede arvtaker, visepresident Nicolás Maduro, gikk ved siden av kisten, kledd i en jakke i Venezuelas gule, blå og røde nasjonalfarger, og med et alvorlig uttrykk i ansiktet.

Morales var med Gjennom hele den seks timer lange ferden gjennom byens gater hadde han følge av Bolivias president Evo Morales, til stor jubel fra de sørgende.

Morales er den første av en rekke latinamerikanske presidenter som kommer til Caracas for å være med på begravelsen fredag. Blant dem er Cristina Fernández fra Argentina, José Mujica fra Uruguay og Dilma Rousseff fra Brasil.

Mens prosesjonen sakte passerte, gjenlød gatene av rop som «Chávez lever» og «Kampen fortsetter», mens tilhengere overøste kisten med blomster.

Noen av tilhengerne bar på hjerteformede plakater med teksten «Jeg elsker Chávez», mens andre jublet fra hustakene og viftet med T-skjorter.

Maduros opptreden ved siden av kisten var i virkeligheten hans første opptreden i valgkampen foran nyvalget, som trolig må holdes innen 30 dager for å velge Chávez' etterfølger.

Capriles utpekt Onsdag ble det også kjent at opposisjonspartiene enstemmig valgte Henrique Capriles til å stille som Maduros motkandidat. Capriles tapte mot Chávez i fjor høst med 44 mot 54 prosent av stemmene.

I utgangspunktet burde det være lettere for Capriles å vinne over en mindre karismatisk kandidat enn Chávez, men Maduro vil trolig nyte godt av en enorm sympatibølge etter presidentens bortgang.

Den høye, tidligere bussjåføren og fagforeningsaktivisten Maduro er langt mindre karismatisk enn Chávez, men er likevel svært populær blant de fattige massene som elsket Chávez for hans innsats for omfordeling av landets oljerikdom.

Chávez døde tirsdag etter en to år lang kamp mot kreft. I fjor sa han at han var frisk, men i desember fikk han tilbakefall og reiste tilbake til Cuba til en fjerde operasjon. Han har ikke opptrådt offentlig siden, men kom tilbake til Venezuela for to uker siden, åpenbart for å dø i hjemlandet.

Det er ennå ikke kjent hvor Chávez skal gravlegges. Tilhengerne hans vil at liket skal plasseres i mausoleet som Chávez lot bygge for levningene til frigjøringshelten Simón Bolívar.

Fryd blant noen Chávez var likevel ingen samlende figur i Venezuela, og i nabolag som domineres av opposisjonen, var det ingen sorg å spore onsdag, bare fryd og glede.

- Hat og splittelse var det eneste han spredte. Nå vil de gjøre ham til martyr, og det får meg til å le, sa dataprogrammeren José Mendoza.

- Han gjorde mange sosiale ting, men han kunne gjort mye mer. Han gjorde også stor skade, fordi det ikke fins institusjoner eller rettferdighet. Han mishandlet alle som ikke var enig med hans regjering, sier han videre.

Ny kandidat Venezuelas opposisjonspartier har enstemmig valgt Henrique Capriles som sin kandidat ved valget av en etterfølger til avdøde president Hugo Chávez.

Capriles tapte mot Chávez ved presidentvalget i fjor høst og blir nå motkandidaten til visepresident Nicolás Maduro, som Chávez selv utpekte som sin etterfølger. Valget skal holdes innen 30 dager, i henhold til grunnloven.

Den 40 år gamle Capriles, som er guvernør i delstaten Miranda, fikk 44 prosent av stemmene ved valget i fjor mens Chávez fikk 54 prosent.

I utgangspunktet burde det være lettere for Capriles å vinne over en mindre karismatisk kandidat enn Chávez, men Maduro vil trolig nyte godt av en sympatibølge etter Chávez' bortgang.

(NTB)