KREVER GRANSKING: Høyres André Oktay Dahl (H) krever at justisminister Knut Storberget sørger for gransking av RMI etter Ballos avgang i dag. 

Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KREVER GRANSKING: Høyres André Oktay Dahl (H) krever at justisminister Knut Storberget sørger for gransking av RMI etter Ballos avgang i dag. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Sørger ikke Storberget for gransking nå, er han en pingle

Høyres André Oktay Dahl krever at Rettsmedisinsk institutt ses nærmere på etter Ballos hurtigavgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag kom sjokkbeskjeden om at direktør Olav gunnar Ballo i Rettsmedisinsk institutt (RMI) går av, bare etter få måneder i direktørstolen.

- Jeg har opplevd arbeidssituasjonen ved RMI som mer krevende enn det jeg på forhånd hadde regnet med. Summen av dette og familiære forpliktelser gjør at jeg har behov for å få redusert den samlede belastningen. Dette er grunnen til at jeg sier opp, sier Olav Gunnar Ballo i en pressemelding.

Krever granskingBallo ble ansatt ved RMI 1. august i fjor. Han sier han ønsker å gjøre overgangen til ny direktør så smidig som mulig.

Høyre og justispolitisk talsmann, André Oktay Dahl, krever at justisminister Knut Storberget tar affære etter bråoppsigelsen.

- Hvis ikke statsråden sørger for gransking av Rettsmedisinsk institutt nå som Ballo går av, er han en pingle, sier Oktay Dahl til Dagbladet.

- Det er en grunn til at Ballo gikk av. Jeg kjenner ikke detaljene i de interne problemene eller hva som har skjedd her, men dette er et godt tidspunkt å granske det nærmere, mener Høyre-politikeren.

- TietHan mener Storberget har sittet på sidelinja og tiet hver gang det har kommet avsløringer om uro og interne konflikter i instituttet eller om rot i rutiner i bevaring av spor.

I begynnelsen av mai skrev Dagbladet om at RMI plutselig fant igjen 199 reagensrør med Baneheia-spor, ti måneder etter at instituttet hevdet at alt materialet var destruert.

- Når rotet omkring denne konkrete saken sprekker i media, mener vi det er et ytterligere eksempel på at RMI er en etat som har fått leve som en stat i staten fordi ingen har brydd seg om å stille krav til dem, sa Oktay Dahl til Dagbladet etter avsløringen.

Høyre krever at det skjer en gransking av kvalitetssikring og kostnader ved RMI.

Viser til kunnskapJustisdepartementet viser til Kunnskapsdepartementet for å svare på spørsmål om en eventuell gransking av Rettsmedisinsk institutt, opplyser informasjonsenheten ved departementet.

Kunnskapsdepartementet har det admiinistrative ansvaret for RMI, siden isntituttet er underlagt Universitetet i Oslo.

Det synes ikke Oktay Dahl er grunn nok og mener det ansvarsfraskrivelse.

- Dette er nok et eksempel på hvordan justisministeren igjen søker å unngå debatt om hva dette handler om: rettssikkerhet, kvalitet og effektivitet på DNA-analyse, mener Oktay Dahl.

Selv om Kunnskapsdepartementet har det administrative ansvaret for RMI, er det Justisdepartementet som finansierer og gir styringer til instituttet.

- Det er helt uaktuelt for statsråd Tora Aasland å kommentere denne saken. Det er fordi dette ligger hos Universitetet i Oslo. Ballos avgang var helt ukjent for oss før pressemeldingen kom i dag, sier kommunikasjonssjef Egil Knudsen i Kunnskapsdepartementet.