I SORG:  Bent Bograd (80) var tidligere en av lederne i det jødiske trosamfunnet i København og kom i dag til synagogen med sin kone Miriam for å legge ned blomster. De sier terrorangrepet er ufattelig trist, men at de framover vil leve som de alltid har gjort. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
I SORG: Bent Bograd (80) var tidligere en av lederne i det jødiske trosamfunnet i København og kom i dag til synagogen med sin kone Miriam for å legge ned blomster. De sier terrorangrepet er ufattelig trist, men at de framover vil leve som de alltid har gjort. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

Sørger over Dan (37): - Han var en snill, hjelpsom og populær mann

Legger ned blomster utenfor synagogen etter terrorangrepene i København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Rekker med blomster ligger nå utenfor synagogen i Krystalgade i København. Folk kommer stadig til med nye roser for å minnes Dan Uzan (37), som ble skutt utenfor bygget i går kveld.

- Jeg kunne ikke tro det. Jeg kunne ikke tro hva som hadde skjedd, det er akkurat det samme som i Paris, sier Bent Bograd (80), som tidligere var en leder i det jødiske trosamfunnet i København.

Forteller om den avdøde Dagbladet møter Bograd utenfor synagogen med hans kone. De kjente begge den avdøde, og snakker varmt om ham.

- Han var en snill og veldig hjelpsom mann, og veldig populær, sier Bograd til Dagbladet.

LEGGER NED BLOMSTER:  Folk legger nå ned blomster utenfor synagogen i Krystallgade i København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
LEGGER NED BLOMSTER: Folk legger nå ned blomster utenfor synagogen i Krystallgade i København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Dan (37) hadde i natt ansvaret for adgangskontrollen til synagogen under en konfirmasjon. Han sto på utsiden sammen med to vakter. Så kom gjerningsmannen og åpnet ild mot dem. Det var rundt 80 personer inne i synagogen, og flere av dem var barn.

Men gjerningsmannen kom aldri så langt. Dan (37) ble drept i angrepet og de to politimennene såret.

- Han var utrolig stor og sterk! Hele to meter høy, sier Miriam Bograd til Dagbladet.

Er ikke redde Det står alltid vakter utenfor synagogen på lørdager. Det gjorde det også da Dan (37) ble skutt. Men den jødiske lederen sier de ikke kan la seg påvirke av det som har skjedd.

- Dette vil ikke forandre noe, vi vil fortsette som før. Vi må leve som vi alltid har gjort, sier han til Dagbladet.

Etter terrorangrepene i Paris uttrykte mange jøder frykt over hvordan det var å leve som jøde i Paris. Det ble også satt ut vakter utenfor alle jødiske skoler. Israels statsminister Benjamin Netanyahu oppfordret alle franske jøder til å komme og bosette seg i Israel.

Men Bograd er ikke redd for å være jøde i Danmark i dag.

- Nei, vi kan jo ikke gjøre noe med dette. Vi er jo danske, vi som alle andre, sier Bograd til Dagbladet.

- Men det er helt ubegripelig det som har skjedd, sier hans kone til Dagbladet.