Sørger over de døde

I dag er det sorgens dag i Australia. De første døde fra Bali er bragt hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flaggene var heist på halv stang, og klokka 12.00 (04.00 norsk tid) var det ett minutts stillhet før kirkeklokkene satte i å ringe helt fra Nordterritoriene til Tasmania i sør.

Statsminister John Howard tok del i en minnehøytidelighet i en kirke i Canberra. Tusener av mennesker kom til et friluftsarrangement i en park i Melbourne der noen av landets fremste artister opptrådte.

I en TV-tale til nasjonen søndag morgen lovte Howard at gjerningsmennene skulle spores opp stilles for retten, og han sa at Australia måtte fortsette å gjøre sin del i krigen mot terror. Han advarte også mot faren for terrorangrep på australsk jord.

Intense høytideligheter

Mest intense og hjerteskjærende var seremoniene i private hjem og på flere mindre steder som mistet flere av sine unge da attentatmennene sprengte en nattklubb på Bali som var populær blant australske turister, i lufta.

I forstaden Coogee utenfor Sydney var det sju medlemmer av en fotballklubb som ikke kom hjem fra en klubbferie på Bali. I Perth ventet man 5.000 deltakere ved en høytidelighet for de omkomne fra byen, inkludert sju medlemmer av en lokal fotballklubb.

Lakemba-moskeen i Sydney sto som arrangør av en minnehøytidelighet for troende fra alle religioner for å motvirke anti-muslimske holdninger blant dem som skyldte på islam for attentatet. Innenriksminister Philip Ruddock, som står for en svært restriktiv innvandringspolitikk, var til stede som gjest i moskeen.

Mange andre steder var alle mulige slags tiltak planlagt for å minnes de omkomne. Idrettsfolk hadde på seg svarte armbind, og kondolansebøker var lagt ut i offentlige bygninger i alle delstater.

Appell fra Powell

USAs utenriksminister Colin Powell ba sørgende australiere om å vise mot i kampen mot terrorismen i et radiointervju der han kalte attentatet Australias 11. september.

Han oppfordret også folk til ikke å høre på dem som sier at attentatet viser at Australia bør revurdere sin sterke støtte til USA i krigen mot terrorisme og presset mot Irak.

- Jeg håper australiere ikke kommer til den konklusjon at det var deres deltakelse i krigen mot terror som utløste attentatet, og at de derfor må trekke seg, sa han.

<7B> Også president George W. Bush sendte hilsener til det australske folk på en video, der han lovte at USA skal hjelpe Australia med å finne de skyldige for attentatet og at krigen mot terror skal fortsette.

Den første australske omkomne som er identifisert etter attentatet , ble fløyet hjem fra Indonesia lørdag.

Over halvparten av de 187 som offisielt ble drept, var australske turister. Men svært mange mener dødstallet er altfor lavt.

Advart på forhånd


Utenriksminister Alexander Downer benektet søndag en melding om at en amerikansk rapport om faren for attentater på Bali var blitt drøftet i regjeringen fem dager før angrepet.

Ifølge avisen Sunday Herald Sun var Australias nasjonale sikkerhetsråd sammenkalt for å drøfte CIA-rapporten om Bali som et høyrisiko-område.

Bali har lenge vært et spesielt populært mål for australske ferierende.

Downer sa at regjeringen ikke hadde mottatt noen advarsel om bombeattentater, og at de følgelig ikke hadde kunnet drøfte noen slik advarsel.

Men lederen for De Grønne, Bob Brown, sa at det vil bli nedsatt en uavhengig undersøkelsesgruppe for å se på hvordan etterretningsadvarsler ble håndtert før attentatet.

Tidligere denne uka ble regjeringen kraftig kritisert for ikke å ha oppdatert reiseadvarsler etter å ha mottatt amerikanske advarsler om at turistmål på Bali kunne være mål for angrep.

(NTB)

HVITE DUER:</B> Syvåringen Jessica Sullivan og moren Francis var på stranda i Coogee utenfor Sydney for å vise respekt for de døde. Flere fra denne forstaden kom aldri hjem.
ENGLER:</B> Flere hadde kledd seg som engler til en av utegudstjenestene i Sydney.
SORG:</B> Statsminister John Howard og kona Janette var på sørgegudstjeneste i Canberrra. Howard advarer mot flere terroraksjoner.