Sørger over Diana

VENEZIA (Dagbladet): Midt under intervjuet med Harrison Ford kommer samtalen inn på prinsesse Dianas tragiske død. - Jeg føler stor sorg for henne og de andre som mistet livet, sier den amerikanske filmstjernen til Expressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tretti år siden var Harrison Ford selv nær ved å omkomme i en bilulykke.

Harrison Ford er historiens mest framgangsrike skuespiller, med sju filmer blant de tretti mest innbringende.

Han er kjent for å ikke like intervjuer, og når han først snakker med journalister, sier han ikke mer enn nødvendig. Så når han under den pågående filmfestivalen i Venezia velger å kommentere ulykken som tok prinsesse Dianas liv, er det litt av en sensasjon.

- Dessverre tror jeg ikke at hendelsen kommer til å forandre på noe. Disse personene er fremdeles gjenstand for samme besettelse som da de levde, mener Harrison Ford.

- Tragedie

- Det er en personlig tragedie for familiene til Diana og Dodi al-Fayed og den andre mannen som døde, men ting kommer ikke til å forandre seg. Noen blir besatt av kjente mennesker. Det gjelder over hele verden, og det er usunt, urimelig og urettferdig.

De tre «Star Wars»-filmene, de tre «Indiana Jones»-filmene og suksessen med «Jaget» har gjort Harrison Ford til en av verdens mest berømte personer.

- Du mister en del av privatlivet ditt og en del av friheten din, innrømmer han. Det største tapet er å aldri kunne være anonym.

- Jeg krever likevel ikke at noen skal synes synd på meg eller forstå meg. Jeg innser at jeg inngikk en pakt med Djevelen da jeg begynte i denne jobben.

Kan du gå noen steder uten at noen kjenner deg igjen?

- Jeg forsøker, men jeg har gode dager og dårlige dager.

Hva er en bra dag?

- Når det kan gå to eller tre kvarter uten at noen reagerer. Jeg har en viss strategi som jeg benytter meg av. Av og til virker den, og av og til går det rett vest.

Hva slags strategi er det?

- Det handler om å ikke bruke solbriller eller løsnese, men jeg trykker haken ned mot brystet, unnlater å se noen i øynene og går så fort jeg kan.

Livvakter

Har du noen gang blitt angrepet av gærninger?

- Ikke direkte. Iblant har det dukket opp mennesker som har virket som om de kunne gå over mentale grenser.

Utenfor døra til hotellsuiten vi sitter i, står tre livvakter. Det er en del av hverdagen for en berømt person som Harrison Ford.

- Det er en del av hverdagen som jeg verken liker eller misliker. Det er ikke jeg som har forlangt livvakt, men noe som filmselskapet mener er nødvendig.

Midt på 60-tallet, lenge før Harrison Ford ble kjent, var han på vei til et jobbintervju da han kjørte inn i en lyktestolpe i sin gamle Volvo. Bilen ble til skrapjern.

- Jeg skulle ta på meg sikkerhetsbeltet og mistet kontrollen. Jeg slapp unna med bare noen skrubbsår, har han sagt i en biografi av Robert Sellers. Et minne fra ulykken er synlig: Det karakteristiske arret Harrsion Ford har på haken.