SKAL HENTE OPP HELIKOPTER: Under isen utenfor Horten ligger det havarerte helikopteret . Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
SKAL HENTE OPP HELIKOPTER: Under isen utenfor Horten ligger det havarerte helikopteret . Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Sørger over døde venner

Komiker Linn Skåber mistet to gode venner i helikopterstyrten. Seint i går kveld ble de fire savnede funnet omkommet i vraket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HORTEN (Dagbladet): Helikopteret styrtet gjennom isen utenfor Horten ved 14.00-tida i går ettermiddag.

I går kveld offentliggjorde politiet navnet på de fire omkomne: Haakon Hassel Bergerud (34) fra Dilling, Frode André Bjørkli (31), Nikolai Bleness (41) og Beate Tangstrøm Rutledal (28), alle fra Oslo.

Skåber har jobbet tett både Bjørkli og Bleness, blant annet gjennom eventbyrået Trond og Trond.

— Dette er et sjokk. Det er helt forferdelig for dette er mennesker jeg har jobbet mye med, og de var så unge. Tanken går til alle dem som sto dem nært, sier Skåber til Dagbladet.

Hun fikk vite om dødsfallene i går kveld, og var sterkt preget  av hendelsen da Dagbladet tok kontakt.

— I sin beste alder Bjørkli og Bleness jobbet for eventbyrået Trond og Trond, og Skåber traff dem ofte da hun også tok jobber for byrået.

— Alle er opprørte over det som har skjedd. De to var ekstremt proffe og flinke folk. Dessuten var de veldig livsglade og flotte gutter, sier Skåber.

Også skuespiller, revyforfatter og tv-produsent Tom Sterri kjente godt både Frode André Bjørkli og Nikolai Bleness.

— Nikolai ble jeg kjent med på russerevy på Edderkoppen seint på 1980-tallet. Han var en skikkelig fyr, og allerede da hadde han en
profesjonell holdning til det han drev med. Han higet etter å bli best, og det ble han også på mange felt, sier Tom Sterri til Dagbladet.

Også Frode André Bjørkli kjente han godt.

— Frode og jeg ble kjent seinere. Han var også en fantastisk dyktig fyr. Det jeg husker med ham, er at han alltid var i godt humør. Det var alltid et smil. Det gode smilet hans er det jeg husker best ved ham, sier Sterri og fortsetter:

SØRGER: Komiker Linn Skåber. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SØRGER: Komiker Linn Skåber. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

— Det er så vanvittig når sånne ting skjer. Det er jo menn i sine beste alder. Man blir påminnet om at man må gripe dagen og leve den som om den var den siste.

Firmaet til NRK-kjendis Bjørkli, Bleness og Rutlegard var alle fra Oslo, og ansatte i eventbyrået Trond og Trond.

Helikopteret de satt i, fløy i formasjon med et annet helikopter da det ifølge vitner forsvant gjennom isen. Selskapets daglige leder, Trond Myhre, satt i det andre helikoptret sammen med en ansatt.

Myhre er kjent fra en rekke tv-programmer, blant annet Rorbua på NRK og «Stjerner i sikte» på TV 2.

Formålet med helikopterturen var et møte på Brunstad Conference Center i Stokke, ifølge salgs- og markedssjefen ved sentret i Stokke, Ole Georg Nilsen.

— Jeg kan bekrefte at vi hadde et relasjonsmøte med en av våre kunder i dag. De tok helikopter til oss fra Oslo, hadde møte og skulle
tilbake igjen til da ett av helikoptrene styrtet. Dette er fryktelige tragisk, sier Nilsen til Dagbladet. Helikopteret, Robinson Astro
44, styrtet og gikk gjennom isen utenfor Horten klokka 14.00 i går ettermiddag.

Klokka 20.00 tok redningsmannskapene i bruk et kraftig miniubåt med sidesonar til søket, og i 21.00-tida ble ubåten lokalisert på bunnen. Det har vært kraftig tåke og sterk strøm i området, noe som forverret letearbeidet.

Nødmelding Rett før helikopteret styrtet, sendte piloten ut en nødmelding. Ifølge assisterende sjefflygeleder Petter Hagmann ved Moss Lufthavn Rygge tok helikopteret kontakt da de befant seg ved vestenden av Rygges kontrollsone, der de da er pliktige til å varsle tårnet.

— Det var da de tok kontakt at et eller annet skjedde, og det ble sendt ut en nødmelding til tårnet, sier Hagmann til Dagbladet.

- BEST PÅ MANGE FELT: Tom Sterri minnes ofrene etter ulykken i Horten. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
- BEST PÅ MANGE FELT: Tom Sterri minnes ofrene etter ulykken i Horten. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer

Hovedredningssentralen meldte om tåke i området på havaritidspunktet. Helikopteret tilhørte Midt Norsk Helikopterservice.
Ifølge talspersonen for helikopterselskapet, John-Erik Sogn, er det mye som tyder på at noe skjedde
veldig raskt i forkant av styrten.

— Dette blir bare spekulasjoner, men ut ifra de dataene jeg sitter på, blant annet elektroniske spor av hvor helikopteret befant seg, hadde helikopteret ordinær marsjhastighet inntil ett minutt før det havarerte. Det taler for at det har skjedd noe  plutselig, sier Sogn til Dagbladet og fortsetter:

— Det kan heller ikke ha vært så dårlig vær, for da hadde ikke fløyet ikke så fort.

Piloten i det andre helikopteret fikk debrifing hos politiet tidligere i kveld.

— Han fløy noen hundre meter bak og litt over, slik at han så alt som skjedde. Han er et sentralt vitne i den videre etterforskningen.

DØDE: Nikolai Bleness og tre andre var om bord ulykkeshelikopteret. Foto: Privat.
DØDE: Nikolai Bleness og tre andre var om bord ulykkeshelikopteret. Foto: Privat. Vis mer