Sørger over drept agent

Statsminister Berlusconi i begravelsen. Italia vil ha svar fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Santa Maria degli Angeli-kirken i Roma var fullsatt med hundrevis av mennesker da Nicola Calipari ble begravet i formiddag. Han ble skutt og drept av amerikanerne i Irak mens han eskorterte et frigitt gissel til friheten.

Kisten, dekket av det italienske flagget, ble sakte båret inn i kirken av en æresvakt, og de sørgende reiste seg og applauderte. På første rad satt de pårørende i dyp sorg.

Drept av amerikanerne

Statsminister Silvio Berlusconi og president Carlo Azeglio Ciampi var til stede for hedre den drepte etterretningsagenten. Han ble hyllet som en helt for å ha reddet gisselet Giuliana Sgrena da han ble skutt.

Calipare ble drept da amerikanske tropper ved en veisperring åpnet ild. Gisselet Sgrena hadde nettopp blitt løslatt, og de var på vei til flyplassen da skytingen skjedde. Calipari fikk en heltemedalje i gull og statsbegravelse for å ha dekket gisselet med sin egen kropp da han ble skutt lørdag kveld.


Vil ha svar
Sgrena fikk splintskader i angrepet, og har fra sykesengen hevdet at de ble angrepet av amerikanerne med vilje.

-De liker ikke at Italia har forhandlet med kidnapperne. Amerikanerne er mot denne typen operasjon. For dem er det krig, og menneskliv er ikke verdt mye, sa hun til Corriere Della Sera.

Også den amerikanske ambassadøren Italia, Mel Sembler, var til stede i begravelsen. Det hvite hus har beskrevet skytingen som en «forferdelig ulykke», og har lovet en grundig granskning. Sgrena hevdet at soldatene ikke ga noen advarsler før de begynte å skyte, ifølge AP

DEN SISTE ÆRE: Den drepte italienske agenten Nicola Calipari bæres inn i Santa Maria degli Angeli-kirken i Roma. Alle i kirken reiste seg og applauderte da kisten ble båret inn. Foto: EPA
DEN SISTE ÆRE: Den drepte italienske agenten Nicola Calipari bæres inn i Santa Maria degli Angeli-kirken i Roma. Alle i kirken reiste seg og applauderte da kisten ble båret inn. Foto: EPA Vis mer

I Italia har anti-amerikanske følelser blusset opp. Landet var mot krigen i Irak, og mot Berlusconis beslutning om å sende 3000 soldater.

- Italia er et fantastisk land, og derfor må vi be om en presis og detaljert forklaring på hva som skjedde. Vi vil ha svar fra den amerikanske regjeringen, og vi vil ha det raskt, sier Sandro Bondi, nasjonal koordinator for Berlusconis parti, Forza Italia.

Ble advart

Sgrena ble kidnappet i Bagdad 4. februar, og ingen offisielle kilder har sagt noe om hvordan hun ble løslatt. Italias landbruksminister har uttalt at det er \'meget sannsynlig\' at det ble betalt løsepenger. USA er svært mot løsepenger, da de mener dette oppmuntrer kidnappere.

Gisselet Giuliana Sgrena er journalist for kommunistavisen Il Manifesto, og en sterk kritiker av USA og krigen i Irak. Hun har sagt at kidnapperne hennes advarte henne mot amerikanerne kort tid før hun ble løslatt.

SINNE: Menneskemengden utenfor kirken holdt opp kopier av avisen Il Manifesto, der gisselet Giuliana Sgrena jobber
KORTESJEN: Rosa Maria Calipari, Nicola Caliparis kone, fulgte kortesjen med kista etter begravelsen.