Sørger over Johannes (7)

DOKKA (Dagbladet): Familie, venner og klassekamerater av Johannes Åsheim (7) samlet seg på stedet der han ble funnet død. Klokka 13.40 gikk den vesle gutten av skolebussen. Vel 600 meter fra sitt hjem ble han bitt i hjel av naboens hunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dyreglade og vennlige gutten ble brått revet bort på vei hjem fra skolen. Vel 20 minutter etter at han gikk av bussen ble han funnet i veikanten. Da hang to hunder over ham, mens to andre krinset rundt. Da politi, ambulanse og legehelikopter kom til stedet var gutten alt død. I går kveld tente venner og familie lys i snøkanten der Johannes ble funnet. I snøen var det spor etter det voldsomme overfallet.

- Vi har vært redd for hundene i alle år. Spesielt etter at Johannes begynte på skolen. Så ofte vi kunne, kjørte vi ham til bussholdeplassen, sier faren, Roger Åsheim.

Hjemme på gården lekte gutten med familiens egne hunder. Han var vant til dyr, var ofte sammen med faren både på jakt og i fjøset.

- Johannes var ikke redd for hundene, men alle vi andre var det. Vi fryktet for barna våre, sier faren.

Sjanseløs

Johannes var sjanseløs da de to store hundene gikk løs på ham. Klokka 14.00 ble nødmeldingen ringt inn til alarmsentralen, og politiet ble møtt av et tøft syn. Guttens familie ble varslet av politiet, da ambulansen ankom krinset fortsatt hunder i området rundt åstedet.

Politiet oppsøkte umiddelbart hundeeieren, en kvinne i slutten av 40-åra, som i går kveld satt i avhør, mistenkt for brudd på viltloven og straffeloven.

Politiet mener at kvinnen ikke har hatt oversikt og kontroll over hundene. Kvinnen fikk sjokk da hun fikk høre at hundene hadde drept den lille gutten. Politiet planlegger nye avhør av kvinnen i dag. Kvinnen samtykket til avliving av de 23 hundene. Naboer ble tilkalt for å bistå politiet på åstedet.

En katastrofe

- Dette er en katastrofe som bygda aldri vil komme over, og som er vanskelig å forstå. Jeg kjenner familien godt, og jeg sørger med dem, sier Torbjørn Stabsvoll, som er både nabo og god venn av den drepte guttens familie.

Foreldre til flere av guttens klassekamerater tok med barna til minnemarkeringen.

- Jeg trodde ikke at det var sant. Dette er et sjokk, og det blir tungt å bearbeide, forteller Eva Ullsaker til Dagbladet.

Hennes datter, Ingeborg Ullsaker Rostad (7), gikk i klasse med den drepte gutten.

- Vi voksne må gå sammen og hjelpe barna til å forstå det forferdelige som har skjedd.

Fryktet hundene

Stedet der gutten ble funnet ligger i underkant av 600 meter fra hjemmet hans. Hundeeieren er kjent i området ettersom hun har et tjuetall hunder. Naboer forteller at de fryktet hundene, som ofte gikk løs i veien. Ikke langt fra huset til hundeeieren er det en skistadion og lysløype. Seinest onsdag var 60- 70 barn samlet der til skirenn.

I går kveld var barna med sine foreldre og tente lys for den drepte kameraten. I dag tar rektor ved Vest-Torpa barne- og ungdomsskole imot 300 elever, som alle kjente til den drepte.

- Vi forbereder nå et opplegg for hvordan vi skal forklare elevene at lekekameraten deres er borte, sier rektor Trond Jensen til Dagbladet.

Stille sørgestund

Kommunen har oppnevnt et kriseteam bestående av prest, lege, helsesøster og psykiatriske sykepleiere som i går tok hånd om både den dreptes familie og hundeeieren.

- Dette er noe av det tøffeste jeg har vært med på som prest. Det som har skjedd er en uforståelig tragedie. Et stort sørgearbeid som ligger foran oss, sier prest Siri Sunde til Dagbladet.

Hun var grepet av minnemarkeringen som kom i stand på initiativ fra bygdefolk.

- Det var en veldig stille sørgestund. Jeg tror det er viktig at man kan være sammen med andre mennesker, kunne gråte og klage, sier Sunde.

Alle kjenner alle

Vest-Torpa er et lite samfunn og alle kjenner alle. Den lille gutten blir beskrevet som blid, hyggelig og omgjengelig. Busssjåfør Kåre Bakken var kanskje den siste som så Johannes i live. Han slapp gutten av i busslomma vel en kilometer fra hjemmet.

- Som bussjåfør får du god kontakt med barna. Gutten var som alle andre blid og høflig. Jeg pleide å si til ham at han måtte passe seg på veien. Det er ufattelig at han er borte, sier sjåføren som kjørte gutten til skolen hver eneste dag.

Familien til gutten uttrykte stor takknemlighet for støtten fra bygdefolket.

- Jeg håper at dette får det offentlige til å reagere. Noe må gjøres både med dyrekontroll og i forhold til lovverket, sier guttens far, Roger Åsheim.

<B>SAMLET SEG I SORG: I går strømmet venner, familie, naboer og bekjente til åstedet. De strevde med å forstå tapet av Johannes Åsheim(7). - Vi var alle redd hundene, sier faren til Johannes, Roger Åsheim.