RAMMET: Overlevende venter på hjelp etter tyfonen som rammet fredag. Mandag kom opprydningsarbeidet i gang etter at tyfonen brakte død og ødeleggelse over øysamfunnet. Døde ligger fortsatt spredt i gatene og overlevende er i desperat behov for mat, vann og medisin. Foto: Bullit Marquez / AP Photo
RAMMET: Overlevende venter på hjelp etter tyfonen som rammet fredag. Mandag kom opprydningsarbeidet i gang etter at tyfonen brakte død og ødeleggelse over øysamfunnet. Døde ligger fortsatt spredt i gatene og overlevende er i desperat behov for mat, vann og medisin. Foto: Bullit Marquez / AP PhotoVis mer

Sørger over sine døde

Myndigheter rydder mens pårørende sørger etter monster-tyfonen på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn 10.000 mennesker mistet livet da voldsomme naturkrefter ble sluppet løs over Leyte og mange hundre andre øyer på Filippinene i helgen.

Tyfonen Haiyan er den verste i landets historie, men katastrofen rommer også lysglimt av lettelser når savnede tar kontakt og sier de er i god behold.

- Endelig etter fire døgn fikk vi vite at de levde. Men det var en kort samtale på 15-20 sekunder og på en veldig dårlig linje. Hun fikk bare sagt: «Vi er live, og det er et helvete her. Kom og hjelp oss ut», sier Kurt Lydersen (53) fra Sandefjord til NTB.

Kona Nina og datteren Lisa Emilie (19) skulle etter planen jobbe som hjelpearbeidere på et barnehjem for foreldreløse barn gjennom organisasjonen Atlantis Utveksling i tre uker fra 1. november.

Flere nordmenn Den norske ambassaden i Manila får mange henvendelser om nordmenn som oppholder seg i de tyfonrammede områdene.

- Vi klarer å redegjøre for de aller fleste, sier ambassaderåd Knut-Are Okstad til NTB.

Utenriksdepartementets operasjonssenter i Oslo er også i full sving, men arbeidet med å kontakte nordmenn på Filippinene er vanskelig.

- Telefonnett, både for mobil og fasttelefoner, er rammet og der det er mobildekning finnes ikke strøm til lading av telefoner, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UD vil ikke oppgi hvor mange bekymringsmeldinger som er mottatt eller hvor mange norske statsborgere man antar er savnet etter uværet.

Privatpersoner frarådes å ta seg inn i katastrofeområdet for å lete etter nære og kjære.

- Man skal jo tenke seg litt om før en gjør det, dette er områder som er preget av massive ødeleggelser, sier Enstad.

- Mistet alt Norske Erlend Johannesen som driver barnehjemmet Streetlight i byen Tacloban er blant dem som har fått føle tyfonens herjinger på kroppen.

- Døde folk overalt, utrygge gater hvor folk slåss med hverandre over boksemat og vann. Vi har mistet alt, absolutt alt, men vi lever, skrev han på Facebook i helgen.

VOLDSOMME KONSEKVENSER: En mor bærer sin skadde datter til behandling blant tyfon-rammende som venter på bistand og behandling ved flyplassen i Tacloban. Foto: Bullit Marquez / AP Photo
VOLDSOMME KONSEKVENSER: En mor bærer sin skadde datter til behandling blant tyfon-rammende som venter på bistand og behandling ved flyplassen i Tacloban. Foto: Bullit Marquez / AP Photo Vis mer

Mens nødhjelpsorganisasjonene innleder sitt arbeid, maner filippinske myndigheter til ro. President Benigno Aquino kunngjorde søndag at unntakstilstand kan bli innført for å få bukt med den verste plyndringen.

- Vi kan ikke engang begynne å forstå hvordan situasjonen er for de rammede, men det er ingen grunn til å ty til vold og ulovligheter, sa en polititalsmann i et radiointervju søndag.

Andreas von Weissenberg i Den internasjonale Røde Kors-komiteen mener katastrofen på Filippinene kan sammenlignes med jordskjelvet i Haiti, der det anslås at flere enn 100.000 mennesker døde.

- Spøkelsesby Tidlig mandag morgen kom et team med leger, sykepleiere og koordinatorer fra organisasjonen Den skandinaviske barnemisjonen fram til den hardt rammede byen Tacloban.

- Det går nesten ikke an å komme seg hit. Men vi har nå klart det. Vi har kommet fram til et sted som er fullstendig ødelagt. Tacloban er som en spøkelsesby, sier Thord Dahl, ansvarlig for barnemisjonens arbeid i Filippinene, til nyhetsbyrået TT.

Søndag kveld nådde tyfonen Vietnam og senere den kinesiske Hainan-provinsen, der minst tre mennesker mistet livet og nærmere 40.000 mennesker ble evakuert.

Ifølge rapportene skal Haiyan ha svekket seg betydelig på veien fra Filippinene. Mens uværet nådde Filippinene med en styrke på over 300 kilometer i timen i kastene, var vindhastigheten på det verste redusert til 120 kilometer i timen da det nådde Vietnam.

I forkant ble over 600.000 mennesker evakuert fra kystområder i Vietnam.

(NTB)