I SORG: 
Flagget på halv stang ved den norske kontingentstaben i Mazar-e Sharif i forbindelse med Siri Skares (52) dødsfall.
Foto: Forsvaret / Scanpix
I SORG: Flagget på halv stang ved den norske kontingentstaben i Mazar-e Sharif i forbindelse med Siri Skares (52) dødsfall. Foto: Forsvaret / ScanpixVis mer

Sørger over tapet av Siri Skare

Flagget i den norske leiren i Mazar-e Sharif ble lørdag firt på halv stang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberstløytnant Siri Skare (52) var blant de sju FN-ansatte som ble drept da demonstranter tok seg inn i bygningen til FNs støtteoppdrag i Afghanistan (UNAMA) i Mazar-e Sharif.

Demonstrantene overmannet vaktene og satte fyr på vakttårnene. De skal ha tatt vaktenes våpen og brukt dem, og det var også eksplosjoner ved bygningen. Skare ble drept i en skuddveksling, opplyser fungerende kontingentsjef Knut Eide ved den norske leiren i Mazar-e Sharif.

I Camp Nidaros ble flagget firt på halv stang lørdag, og soldatene opprettet flaggvakt ved båren. Selv om 52-åringen jobbet som militærrådgiver i FN, var hun jevnlig innom den norske leiren for å utveksle informasjon.

- Dette er en tung dag. Den norske leiren her er liten, så dette påvirker oss alle, sier Eide til NTB.

Første kvinnelige flyger Siri Skare begynte sin utdannelse ved Flygeskolen på Værnes i 1982 og gikk inn i Forsvaret som Norges første kvinnelige militærflyger. Hun tok i fjor høst over som Norges representant ved FNs operasjonssenter i Mazar-e Sharif, som et bindeledd mellom den militære og sivile innsatsen i området.

Tidligere liaisonoffiser Morten Høvik, som var Skares forgjenger i stillingen, beskriver henne overfor VG som analytisk og med bred forståelse av sikkerhetssituasjonen i landet.

- Hun var en enestående kvinne og en flott person. Hun var ydmyk overfor kulturen og godt likt i Afghanistan, til tross for at hun var kvinne. Det er ikke alltid så enkelt i dette landet, sier han.

Seniortalsmann John Espen Lien forteller til NTB at de nå jobber med ulike alternativer for å få Skares båre hjem til Norge.

- Kan ikke gi etter FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte sine kondolanser til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) lørdag.

Støre betegnet i en uttalelse koranbrenningen i Florida som utløste demonstrasjonene, som en krenkelse av andres tro. Men han understreket at det ikke legitimerer drap og voldsbruk.

Til NRK sier han at han håper at den tragiske hendelsen ikke får FN til å trekke seg tilbake i Afghanistan. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) understreket fredag at hendelsen ikke får noen konsekvenser for den norske militære deltakelsen.

Ifølge Forsvaret samlet rundt 1.000 demonstranter seg rundt UNAMAs hovedkvarter fredag. President Hamid Karzai har lovet full etterforskning av opptøyene, hvor til sammen tolv ble drept. Et 20-tall personer ble arrestert under opptøyene.

Begrenser aktiviteten Demonstrasjonene fortsatte lørdag i Kandahar, hvor det er meldt om et titall drepte. Her er ikke norske styrker til stede, men Forsvaret har begrenset noe av aktiviteten i sine leire nord i landet.

Det var varslet demonstrasjoner i Maimana lørdag, men her ble det ikke meldt om uroligheter.

- Den operative virksomheten går som normalt. Men vi prøver å begrense ikke-operativ ferdsel utenfor leirene og ellers skjerpe sikkerhetsrutinene, sier seniortalsmann John Espen Lien i Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Advarer mot sivilt opprør Flere eksperter advarer mot å undervurdere hatet mot Vesten blant afghanske sivile. De mener voldelige demonstrasjoner kan skje spontant, uten at Taliban eller andre organiserte grupper er involvert.

- Folk synes ikke de har fått den stabiliteten og velstanden de håpet med den vestlige intervensjonen. Og selv om det er færre kamphandlinger nord i landet, er situasjonen kaotisk og spent. Det er en tiltakende frykt og spenning mellom etniske grupper, og folk frykter Taliban, sier NUPI-rådgiver Helge Lurås til NTB.

Kontingentsjef Knut Eide sier til NTB at de har fanget opp en rekke signaler om at det oppfordres til å angripe mer sårbare utenlandske mål enn militære.

(NTB)

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (53) ble drept under opptøyene og angrepet på FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif i Afghanistan i går. Foto: FORSVARET
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (53) ble drept under opptøyene og angrepet på FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif i Afghanistan i går. Foto: FORSVARET Vis mer