Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørget for historisk valgnederlag for Trumps parti - kaller valget «uredelig»

Den erkekonservative republikaneren Roy Moores krav om omtelling er avvist.

TAPTE: Republikaneren Roy Moore tapte mot demokraten Doug Jones i senatsvalget i Alabama 13. desember. Han misfornøyd med resultatet og kaller valget for «uredelig». Foto: NTB scanpix
TAPTE: Republikaneren Roy Moore tapte mot demokraten Doug Jones i senatsvalget i Alabama 13. desember. Han misfornøyd med resultatet og kaller valget for «uredelig». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikaneren Roy Moore nektet å erkjenne det historiske valgnederlaget etter at 99 prosent av stemmene var telt under senatsvalget i den amerikanske delstaten Alabama 13. desember.

Torsdag, over to uker etter valget, ble resultatet offentliggjort, etter at en domstol i delstaten avviste kravet fra Roy Moore om omtelling av stemmene. Demokraten Doug Jones vant valget.

- Uredelig

Nyhetsbyrået AP skriver at Moore kaller valget «uredelig».

Moore sa torsdag kveld at han ikke bare kjemper mot demokrater, men også republikanere og «establishmentet i Washington». Han sa også at han ikke angrer på noe, og avsluttet talen ved å si «To God be the glory».

Den 70 år gamle republikaneren Roy Moore gikk til søksmål onsdag kveld, bare få timer før Alabamas valgkommisjon skulle møtes for offisielt å erklære Jones som vinner. Kravet ble altså avvist.

Republikanerne - det partiet president Donald Trump representerer - lød et historisk valgnederlag i Alabama under senatsvalget. For første gang på 25 år er en demokrat valgt inn i Senatet fra det som tradisjonelt har vært en såkalt «trygg» stat for republikanerne.

TIL HEST: STEMTE: Her har Moore avgitt sin stemme, og er på vei hjem igjen. - Hold dere tilbake, roper kona Kayla tydelig stresset når ekteparet og hestene blir omringet av det store presseoppbudet etter at de har stemt. Hestene er urolige og ser ikke ut til å trives med den store oppmerksomheten. Video: WBMA / CNN Vis mer

Vant med god margin

Doug Jones vant med over 20.000 stemmer, det vil si en margin på nesten 2 prosentpoeng, langt over de 0,5 prosentpoengene som ville ført til omtelling.

I etterkant av valget har ledende republikanere og president Donald Trump allerede gratulert Jones med seieren, og Trump hadde bedt Moore akseptere nederlaget.

Men Moores advokat skrev i søksmålet at Moore mener det var uregelmessigheter under valget, at det burde innledes etterforskning og at det eventuelt burde holdes nytt valg, skriver NTB.

Administrasjonssjefen i delstaten har ikke funnet noen tegn som skulle tyde på valgfusk.

VANT: Demokraten Doug Jones. Foto: NTB scanpix
VANT: Demokraten Doug Jones. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rick Hasen, jussekspert og professor ved University of California, sier til Time Magazine at han tror årsaken til søksmålet er for å opprettholde støtten blant tilhengerne.

- Det er for å kaste rødt kjøtt til sine lojale tilhengere, sier Hasen til magasinet.

Anklaget for trakassering

Moore hadde vinden mot seg på grunn av stadig sterkere kritikk av Trump, men ville likevel neppe vunnet.

I løpet av valgkampen har ni kvinner anklaget Moore for upassende seksuell eller sosial oppførsel. Tre av kvinnene har beskrevet seksuelle overgrep da de var mellom 14 og 28 år. Flere av de andre har fortalt om hvordan han forsøkte å innlede romantiske forhold med dem da de var så unge som 16 år og Moore var i 30-åra.

Moore har benektet seksuelle overgrep, men ikke at han forsøkte å innlede forhold med tenåringer.

Beskyldningen mot Moore tror hans tilhengere Dagbladet snakket med på valgdagen kan være årsaken til at han tapte.

Den erkekonservative republikaneren Moore sa etter at valgresultatet ble klart 13. desember, at han har blitt satt i dårlig lys.

- Vi vet at Gud alltid har kontroll. Men vet dere, noe av problemet med denne valgkampen har vært at vi har blitt framstilt i et feilaktig og ufordelaktig lys, sa Moore til sine tilhengere.

Ny start

Etter at valgresultatet ble kunngjort torsdag, sa Doug Jones at dette blir en ny start for delstaten. Jones starter i jobben 3. januar.

- Dette er et nytt kapittel for staten og nasjonen vår. Jeg ser fram til å jobbe for folket i Alabama, sa han.

Det ser også ut til at Jones har en krevende jobb foran seg. Som Dagbladet har omtalt tidligere, er det svært mange i delstaten som lever i ekstrem fattigdom og har sykdommer man trodde var utryddet for 100 år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!