Sørget over de døde etter branntragedie på nattklubb

17 av de 113 døde etter tragedien i Perm i Russland ble begravet i dag. Det er nasjonal sørgedag i landet.

SØRGER: En mor gråter etter å ha mistet sin datter i en nattklubb-brannen i Perm i Russland. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel/Scanpix
SØRGER: En mor gråter etter å ha mistet sin datter i en nattklubb-brannen i Perm i Russland. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Flaggene hang på halv stang og underholdningsprogram var avlyst over hele Russland i dag. Landet sørger over de 113 ofrene som fredag kveld døde etter en branntragedie på en nattklubb i millionbyen Perm i Russland.

Tragedien på nattklubben «Den halte hest» er en av de verste i nyere tid, og den verste siden nattklubb-brannen i Buenos Aires i 2004, da nesten 200 personer døde. Ulykken i Perm ble varslet klokka 01.20 lokal tid lørdag - 21.20 norsk tid fredag.

Landesorg
Sørgende la klynger av røde og hvite blomster i ei lang linje utenfor inngangen til klubben i Perm, 1150 kilometer øst for Moskva. President Dmitry Medvedev har erklært dagen i dag som nasjonal sørgedag i Russland.

Med terrorbomben som rammet toget mellom Moskva og St. Petersburg, der 27 personer mistet livet, friskt i minne, var russiske myndigheter raskt ute med å avvise at det var snakk om et terrorangrep.

Vitner til brannen fortalte kort tid etter hendelsen at et innendørs lysshow, et såkalt «kaldt fyrverkeri», plutselig hadde kommet ut av kontroll. Et plastmatariale i taket hadde tatt fyr og brannen kan ha utviklet kullos. Plastmaterialet var ikke godkjent. Fyrverkeriet var anskaffet i anledning av at «Den halte hest» feiret åtteårs-jubileum i helga.

MINNES DE DØDE: Folk i byen Perm, 1150 kilometer øst for Moskva, la ned blomster og lys utenfor skandale-nattklubben. Foto: AFP PHOTO/DMITRY KOSTYUKOV/Scanpix
MINNES DE DØDE: Folk i byen Perm, 1150 kilometer øst for Moskva, la ned blomster og lys utenfor skandale-nattklubben. Foto: AFP PHOTO/DMITRY KOSTYUKOV/Scanpix Vis mer

Korrupsjon
Ifølge Reuters kan korrupsjon være en årsak til ulykken, fordi klubbens ledelse skal ha fått lov til å ignorere brannforskrifter i flere år. Politiet har pågrepet eieren og to ledere for drap og brudd på brannforskriftene.

Mer enn 15 000 personer dør hvert år i branner i Russland, og myndighetene erkjenner ifølge nyhetsbyrået at de rutinemessige sikkerhetsinspeksjonene ofte brukes for å motta bestikkelser, framfor å forbedre sikkerheten.

President Dmitry Medvedev har lenge varslet et oppgjør med korrupsjon, men hittil har ikke hans ord blitt til handling, skriver Reuters. Men presidenten var raskt ute og gikk til angrep på eierne av nattklubben.

BEGRAVELSE: 17 personer ble i dag gravlagt i Perm etter branntragedien. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/Scanpix
BEGRAVELSE: 17 personer ble i dag gravlagt i Perm etter branntragedien. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/Scanpix Vis mer

- De har verken hjerne eller samvittighet. De må få maksimal straff, sa presidenten på russisk TV.

Skeptiske til straff
De fleste av ofrene var i 20- og 30-åra. 121 personer ble skadet i brannen, og ble fraktet med lufttransport til Moskva, der de fikk behandling. Statsminister Vladimir Putin sa under en besøk til noen av de skadde, at det viktigste nå var å sikre at de 121 ble reddet.

- Tilstanden til mange av dem er svært alvorlig, sa han.

HALV STANG: Flaggene over Kremlin sto i dag på halv stang. Medvedev erklærte dagen i dag som nasjonal sørgedag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix
HALV STANG: Flaggene over Kremlin sto i dag på halv stang. Medvedev erklærte dagen i dag som nasjonal sørgedag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix Vis mer

17 personer ble i dag gravlagt i Perm, og fortvilelsen var stor. Flere var skeptiske til at de ansvarlige ville bli straffet.

- Hva gjorde hun feil? Hvorfor skjedde det?, spurte en gråtende mor, som hadde mistet sin datter i brannen, til Reuters. Hennes 16 år gamle barnebarn har ikke lengre en mor.

BEGRAVELSE. (AP Photo/Misha Japaridze)
BEGRAVELSE. (AP Photo/Misha Japaridze) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer