Sørget over ofrene i Beslan-massakren

Tre år siden 332 ble drept på skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tårer falt og sinte spørsmål ble stilt da innbyggerne i den russiske byen Beslan mintes ofrene for massakren på en skole i byen i 2004, der 332 mennesker ble drept.

Over 3.000 sørgende samlet seg lørdag ved ruinene av skolen hvor 1.000 barn og voksne ble tatt som gisler 1. september for tre år siden.

To dager etter at dramaet begynte lå 332 døde gisler igjen, over halvparten av dem barn, etter at myndighetene bestemte seg for å storme skolebygningen. De fleste døde i kaoset som oppsto under stormingen av bygningen.

Sørgemusikk ble spilt og klokker kimte mens de sørgende holdt levende lys og la ned blomster ved den utbrente skolebygningen lørdag.

Noen hadde også med seg plakater som ga uttrykk for vreden som fremdeles preger den lille byen i Nord-Ossetia. «Det går ikke an å tilgi at myndighetene lot dette skje i Beslan», sto det på en av plakatene.

Tre år etter massakren er mange fremdeles sinte fordi den eneste som praktisk talt er blitt straffet, er den ene gisseltakeren som overlevde stormingen.

I et følelsesladet brev krever støttegruppen Beslans mødre at Russlands president Vladimir Putin beklager overfor de 186 barna som ble drept i massakren.

- Kom til gravplassen i det siste året av ditt lederskap og si: Tilgi oss, barn, for at vi ofret dere for millioner av andre russiske barns sikkerhet. Vi kunne ikke bekjempe terrorisme i Russland på noen annen måte.

TENTE LYS: Tre år etter Beslan-massakren tente innbyggerne i den russiske byen lys for de 332 personene som ble drept. Foto: Reuters/Scanpix
TENTE LYS: Tre år etter Beslan-massakren tente innbyggerne i den russiske byen lys for de 332 personene som ble drept. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Kravet fra gisseltakerne var at krigshandlingene i naborepublikken Tsjetsjenia måtte ta slutt.

(NTB)