- Sørheim og Husby i samme sak 51 ganger

I retten kalles de parhester, men inntil nå har ingen kunnet svare på hvor ofte de deler rettssal.

PARHESTER: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby forlater Ila Fengsel etter å ha tilbragt rundt tre timer med terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PARHESTER: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby forlater Ila Fengsel etter å ha tilbragt rundt tre timer med terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettspsykiater Synne Sørheim antydet for retten i går at hun har samarbeidet med makker Torgeir Husby rundt 15 ganger. Det reelle tallet er mer enn tre ganger så høyt.

Det bekrefter Den rettsmedisinske kommisjonen over Dagbladet.

«Parhester» Kritikken mot psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har haglet siden de la fram sin rettsmedisinske rapport om Anders Behring Breivik 29. november i fjor. De to konkluderer med at Breivik er utilregnelig, og ikke kan straffes.

Det synet framholdt de da de for første gang tok til motmæle mot kritikken i går.

Men også retten ville at de to skulle besvare noe av kritikken som har kommet mot dem - blant annet påstanden om at de er «parhester» - at de ofte opptrer sammen som rettspsykiatere.

Spørsmålet ingen har kunnet eller villet besvare er hvor ofte de har hatt oppdrag i retten sammen, og hvor tett de står hverandre faglig.

- Rundt 15 ganger - Begrepet parhest ble brukt om dere i går, påpekte dommer Arntzen, og ville ha et svar.

Synne Sørheim svarte:

- Det er helt riktig at Husby og jeg har hatt mange saker sammen. På bakgrunn av det som ble sagt i går har jeg sett over de sakene jeg har hatt, jeg har hatt 26 forskjellige medsakkyndige de siste seks årene. Det er forskjellig hvor mange saker jeg har hatt med hver, fra én til kanskje 15, svarte Sørheim.

- Har du hatt flere samarbeid med Husby enn med andre, ville dommer Arntzen vite.

2003: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørlien i rettssalen i 2003 i forbindelse med et drap på en kvinne på Romsås. 

Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix
2003: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørlien i rettssalen i 2003 i forbindelse med et drap på en kvinne på Romsås. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke oversikt over hvor mange ganger vi har jobbet sammen, sa Sørheim, men antydet at Husby nok lå i det øvre sjiktet av folk hun hadde samarbeidet med, som hun altså anslo til rundt 15 ganger.

Husby svarte på samme forespørsel at han ikke har en tilsvarende oversikt, men at han i alle fall har hatt åtte forskjellige medsakkyndige de siste årene.

At Sørheim antyder at hun har hatt rundt 15 saker sammen med Torgeir Husby, er imidlertid forledende. Hun har siden 2002 levert rapporter som sakkyndig.

51 ganger På forespørsel fra Dagbladet har Den rettsmedisinske kommisjon (DRK), gjennomgått hvor mange saker de to har opptrådt sammen i.

Kommisjonens gjennomgang viser at antallet saker der de to har vært parhester, er minst tre ganger å høyt som hun i går antydet for retten.

- Vi har gjennomgått vår database (opprettet i 2003) og en foreløpig gjennomgang viser at Husby og Sørheim i perioden fra og med 2002 til dags dato har inngitt til kommisjonen i alt 51 sakkyndige erklæringer hvor det fremstår som om de har vært oppnevnt i samme sak, opplyser seniorrådgiver Birgitte Wirum Sand i DRK til Dagbladet.
 
Hun understreker at det kan forekomme feilregistreringer og at tallet er basert på en rask manuell gjennomgang.

Tett samarbeid I Breivik-saken som i så mange andre saker er de oppnevnt som sakkyndige uavhengige av hverandre, men leverer ofte rapporter sammen. Det er ikke uvanlig, om de sakkyndige er enige om konklusjonen.

I saken mot Breivik er de kritisert også for å gjennomføre samtalene med den terrortiltalte sammen, ikke uavhengig av hverandre. Husby og Sørheim har forklart at dette skyldes fengselets frykt for en gisselsituasjon.
 
- Lar seg ikke diktere Lengst i kritikken gikk professor Einar Kringlen som i sitt vitnemål mente Sørheim kan ha blitt blendet av sin mer erfarne og 15 år eldre, mannlige kollega, Torgeir Husby. Seinere beklaget han uttalelsen.
 
- Kringlen kjenner åpenbart ikke Synne Sørheim spesielt godt. Hun er ikke en kvinne som lar seg diktere av noen, sier rettspsykolog Pål Grøndahl, som har hatt oppdrag som sakkyndig sammen med både Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Han mener de to sakkyndige samarbeider godt, men har ulike styrker. Etter hva Dagbladet får opplyst er Husby den verbalt sterke, i retten og i samtaler med pasienter. Sørheim er den som skriver, tar inn det faglige og lanserer konklusjoner.  

Dagbladet har bedt både Synne Sørheim og Torgeir Husby om å kommentere det tette samarbeidet. Ingen av dem har ønsket å uttale seg.

2011: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby før Faiza-saken startet i Asker og Bærum tingrett. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
2011: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby før Faiza-saken startet i Asker og Bærum tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
2012: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim i rettssal 250 i niende uke av saken mot Anders Behring Breivik. 
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
2012: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim i rettssal 250 i niende uke av saken mot Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer