Soria Dooria

Hva er forskjellen på en rød-grønn og en blå-gul næringspolitikk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I VALGKAMPEN virket alt så lett. Da ga politikerne romslige løfter, og formulerte seg slik at velgerne skulle gi sin stemme til deres parti. Arbeiderpartiet skulle føre en aktiv næringspolitikk. Og Høyre hadde ingen verktøy i verktøykassa. Jens Stoltenberg ville bygge et Soria Moria slott. Foreløpig skimter vi bare konturene av et Soria Dooria i Ap-bastionen Årdal.

FOR NÅ ER forholdene i norsk næringsliv plutselig mer komplisert enn vi fikk inntrykk av i valgkampen. Staten eier 44 prosent av aksjene i Hydro. Selskapet ledes av en konsernsjef, Eivind Reiten, med bakgrunn fra Senterpartiet, som i utgangspunktet skulle være opptatt av distriktspolitikk. Statens eierandel styres i realiteten av Jens Stoltenberg, som er ekte sosialdemokrat og som har dratt nytte av årdølingers sympati for å få folkets tillit til å regjere landet. Vi skulle rent intuitivt tro at de to fant en løsning som sikret fortsatt aluminiumproduksjon i Årdal og de 150 arbeidsplassene som akkurat nå er i faresonen. Men det er vanskeligere enn som så.Reiten vil legge ned den delen av produksjonen i Årdal som omtales som «Søderberglinjen». Den er gammeldags og miljøforurensende og skal bort i henhold til internasjonale avtaler Hydro er forpliktet av. Det har vært bestemt lenge. Men nå nærmer stunden seg. Og det er smertefullt for Årdal-samfunnet. Det er bygd opp rundt Hydros virksomhet og er på mange måter et sosialdemokratisk politisk prosjekt. Årdal er et resultat av industrireising og samfunnsbygging. Det er smertefullt for Ap som innbyggerne og Hydro-ansatte forventer en mer heroisk opptreden fra. Og kanskje er det også smertefullt for Eivind Reiten som må ta de bedriftsøkonomiske beslutningene, glemme de samfunnsøkonomiske, forsvare seg som best han kan i Dagsrevyen og håpe at folk glemmer at han engang var Sp-politiker med et bankende hjerte for norske distrikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer