Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Soria Moria I var hjemme alene-fest, nå er regjeringen tilbake hos de voksne

Spør Martine Aurdal om den nye regjeringserklæringen.

LA FRAM PLANENE FOR DE NESTE FIRE ÅRENE: 
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) flankert av SV-leder Kristin Halvorsen (t.v.) og Sp-leder Liv Signe Navarsete før presentasjonen av regjeringspartienes nye samarbeidsavtale, også kalt Soria Moria 2-plattformen, på Soria Moria Hotell og Konferansesenter i Oslo i ettermiddag. 
Foto: SCANPIX
LA FRAM PLANENE FOR DE NESTE FIRE ÅRENE: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) flankert av SV-leder Kristin Halvorsen (t.v.) og Sp-leder Liv Signe Navarsete før presentasjonen av regjeringspartienes nye samarbeidsavtale, også kalt Soria Moria 2-plattformen, på Soria Moria Hotell og Konferansesenter i Oslo i ettermiddag. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Hele erklæringen finner du her

(Dagbladet.no): Soria Moria II-erklæringen som ble lagt fram i ettermiddag er utformet i god Arbeiderpartiet-ånd, ifølge Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen.

- Soria Moria I bar litt preg av hjemme alene-fest. Med dagens erklæring er regjeringen tilbake hos de voksne. Det er snakk om små skritt, men det er likevel store reformer som kommer til å få betydning i lang tid framover, sier Simonsen.

Støttes av statsbudsjettet
Soria Moria II inneholder langt færre konkrete og tallfestede punkter enn for fire år siden. En naturlig utvikling siden de rødgrønne fortsetter ved roret, ifølge Simonsen.

- Forrige gang skulle de legge fram både et budsjett og en regjeringserklæring. Nå bygger de videre på arbeidet de har gjort de siste fire årene, sier hun og fortsetter:

- Det er mye som ikke er tallfestet, men noe av dette fylles ut av statsbudsjettet som legges fram neste uke. Jens har allerede lekket at blant annet helse- og eldreomsorg får økte bevilgninger i 2010.

Får et pusterom
Det mest påfallende ved dagens erklæring er den kraftige innstrammingen av asylpolitikken, stikk i strid med Kristin Halvorsen og SVs ønsker.

KONKRETISERES I STATSBUDSJETTET: Soria Moria II-erklæringen framstår som vag, med få konkrete og tallfestede tiltak. Noe av dette blir presisert i statsbudsjettet for 2010, som legges fram neste tirsdag, ifølge Dagbladets politiske kommenatator Marie Simonsen. Foto: LARS EIVIND BONES
KONKRETISERES I STATSBUDSJETTET: Soria Moria II-erklæringen framstår som vag, med få konkrete og tallfestede tiltak. Noe av dette blir presisert i statsbudsjettet for 2010, som legges fram neste tirsdag, ifølge Dagbladets politiske kommenatator Marie Simonsen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Asylnederlaget var for så vidt ventet. SV har uansett kommet langt bedre ut av dette enn mange fryktet etter valget. Partiet har også fått et pusterom i forhold til videre beslutninger om Lofoten. Senterpartiet har også fått gjennomslag for mange av sine distriktssatsninger.

En annen og stor endring, er regjeringens vilje til å inkludere private foretak i helsesektoren.

- Regjeringen virker ikke lenger så rigid. Det er nok ikke alle løftene fra valgkampen som blir gjennomført, men sånn er det når det er en trepartiregjering.

Gjennomslag for symbolsakene
SV ble fullstendig overkjørt når det kommer asylpolitikken, bekrefter leder for Dagbladets samfunnsavdeling, Martine Aurdal.

- Når jeg så at SV hadde vunnet mer enn forventet på miljø og skole, ventet jeg veldig spent på hvor spreng asylpolitikken kommer til å bli. Det er som Kristin Halvorsen sa tidligere i dag, det her har gått helt feil vei i forhold til partiets ønsker.

De mindre partiene som har fått svekket sin tyngde i regjeringen etter valget, har likevel vunnet fram på viktige symbolsaker, ifølge henne.

- Både SV og Sp har fått gjennomslag for miljø og likelønn. Sp har fått fram sin rovdyrpolitikk.

Stramt budsjett
Aurdal er likevel langt fra sikker på at flere av de store sakene er i virkeligheten gjennomførbare.

HVORDAN BLIR DE NESTE FIRE ÅRENE? Spør leder for Dagbladets samfunnsavdeling Martine Aurdal om den nye regjeringsplattformen. Foto: LARS EIVIND BONES
HVORDAN BLIR DE NESTE FIRE ÅRENE? Spør leder for Dagbladets samfunnsavdeling Martine Aurdal om den nye regjeringsplattformen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Det er lettere å sette ned ord enn tall. Regjeringen er klare over at de må bruke mindre oljepenger framover og et byr på mange tøffe valg. Skal de gi full sykehjemsdekning, går veldig mye av pengene dit, sier hun og utdyper:

- Det blir veldig spennende å se hvordan partene i arbeidslivet forholder seg til likelønnspotten. Akkurat nå er det stor tvil om realismen i en likelønnspott slik Likelønnskommisjonen ser den for seg.

Lag din egen regjeringserklæring her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling