Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset, karanteneregler

Søringkarantene: - Kan ikke straffes

Nord-Norge er praktisk talt stengt etter at flere ordførere strammet til på tross av regjeringens råd. Men du vil neppe bli straffet for brudd på lokale karanteneregler.

MONICA MÆLAND: - Landbruket har stort behov for sesongarbeidere, særlig i forbindelse med våronna. Bilde: Bjørn Langsem Vis mer

Regjeringens coronapressekonferanse søndag ble utsatt i fire timer på grunn av steile fronter om lokale regler og restriksjoner for å stoppe viruset.

Det var ventet ar regjeringen ville forby kommunene å innføre egne coronaregler. Forbudet kom aldri. I stedet frarådet de kommunene å holde på restriksjonene og kom samtidig med en nasjonal veileder.

Men nordnorske ordførere lyttet ikke. Flere kommuner og regioner i Nord-Norge har i stedet strammet til de lokale reglene.

Stengt ved Trøndelag

Nord-Norge er nå, i henhold til de kommunale retningslinjene - nærmest stengt ved Trøndelag.

Lofoten, Vesterålen og flere regioner i Nord-Norge har nå gjort det slik at alle som kommer fra sør for Nordland må i to ukers karantene. Tidligere var grensa satt ved sør for Dovre.

CORONAKRISA: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å bruke kriseloven til å løse vanskelige situasjoner. Video: Delebekk og Suvatne / Dagbladet TV Vis mer

Søringkarantenen har skapt hodebry for regjeringen, selv om helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland mandag var opptatt av å få fram at veilederen vil sørge for at «hjulene fortsatt vil gå rundt».

Men selv ordførere og kommuner rundt omkring i Norge når har gått imot regjeringen, helsemyndighetene, arbeidslivsorganisasjonene og til og med Kommunenes sentralforbund (KS), er det slett ikke sikkert brudd på disse lokale vedtakene kan straffes.

KOMMER DU TIL TROMSØ?: Kan du bli truet med bot. Nordens Paris er blant dem som holder på sin «søringkarantene», men det er mye som skal til for at du blir straffet for brudd på den. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
KOMMER DU TIL TROMSØ?: Kan du bli truet med bot. Nordens Paris er blant dem som holder på sin «søringkarantene», men det er mye som skal til for at du blir straffet for brudd på den. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Ikke grunnlag

Riksadvokaten kom mandag med et direktiv der de slår fast at brudd på «søringkarantene» ikke vil gis prioritet. Riksadvokaten skriver at ingen skal straffeforfølges for brudd på lokale forskrifter før regional statsadvokat har gitt samtykke. Videre skriver embetet at helsemyndighetenes smittefaglige vurderinger av behovet for straffeforfølging veie tungt.

- Når det gjelder lokale karantenebestemmelser, mener vi ikke det er grunnlag for det, verken faglig eller politisk. Det er dermed ikke alt dette som vil være straffbart: Hvis lokale regler ikke er i henhold til smittevernloven, så er det heller ikke grunnlag for å forfølge dette rettslig. Man må ha hjemmel i en lov og forholdsmessighet. Det må kommunen dokumentere at de har, sier justisminister Monica Mæland til Dagbladet.

- Dette er vanskelig å forholde seg til for oss vanlige borgere.

-Ja, det forstår jeg. Folk som pendler til jobb, barn som har samvær med foreldre osv. må jo bli unntatt. Vi må få til flyt i samfunnet, sier Mæland.

Mæland understreket igjen på pressekonferansen at dette ikke er en konflikt mellom nord og sør.

- Kan ikke straffeforfølges

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud er tydelig på at påtalemyndigheten ikke vil prioritere brudd på lokale regler.

- Brudd på lokale forskrifter om karanteneplikt kan etter loven være straffbare. Det betyr likevel ikke at påtalemyndigheten vil straffeforfølge slike brudd dersom de anmeldes, og i en del tilfeller er det heller ikke gitt at brudd på lokale forskrifter er straffbare, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud til Rett24.

TRUER: Ole Erik Almlid i NHO truer med å be regjeringen om å ta den nye coroaloven i bruk hvis ikke kommunene retter seg etter de nasjonale veiledningene. Video: Regjeringen Vis mer

Norges mest profilerte forsvarsadvokat, John Christian Elden, som også er vararepresentant for Høyre på Stortinget, er klar i sin sak.

- Særegne kommunale regler i strid med nasjonale vurderinger verken kan eller bør straffeforfølges. Her følger Riksadvokaten opp den vurderingen førstestatsadvokaten i Troms og Finnmark kom med forrige uke. Vi er ett rike fortsatt som må marsjere i takt skal tiltak og strategi ha noen mening, sier Elden til Dagbladet.

- KAN IKKE STRAFFEFORFØLGES: Det sier forsvarsadvokat John Christian Elden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- KAN IKKE STRAFFEFORFØLGES: Det sier forsvarsadvokat John Christian Elden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mæland påpeker også at hver kommune har mulighet til å iverksette strengere tiltak, og viser blant annet til at Oslo kommune har stengt alkoholserveringen. Samtidig understreker hun at hver kommune bør se til de nasjonale tiltakene og veilederen.

I veilederen får kommunene klar beskjed om å unngå tiltak som rammer person- og varetransport eller produksjon i virksomheter innen vedlikehold, forsyningslinjer, reparasjon eller spesialiserte tjenester.

Skjønner ordførerne

Professor Markus Hoel Lie ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø, mener reglene vil kunne straffeforfølges.

- Som enhver annen regel, kan den straffeforfølges. Noe annet er hva politiet skal prioritere og ikke, sier Hoel Lie til Dagbladet,

Han mener også at de lokale vedtakene er gyldige, og at sentrale myndigheter kvier seg for å sette dem til side.

- Man har hensynet til smitterisiko og økonomisk aktivitet. Alt tyder på at karantenereglene fungerer, og det er vanskelig for sentralmyndighetene å sette dem til side. Dersom de skal bruke makt, kan det slå tilbake på regjeringen tillitsmessig. Da blir også regjeringen sittende med det fulle ansvaret, sier han.

Han mener hele problemstillingen også går inn i den pågående konfliktlinjen i norsk politikk mellom sentrum og periferien. I hans egen hjemby Tromsø har ordfører Gunnar Wilhelmsen nektet å bøye av for regjeringens anbefaling og videreført lokale bestemmelser.

- Hvis FHI mener lokale karanteneregler ikke er hensiktsmessig må de begrunne det. Er det smittereduserende råd eller hensynet til økonomisk aktivitet som ligger til grunn? Jeg skjønner Wilhelmsen godt, for det henger ikke helt på greip, sier Hoel Lie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!