Sørkoreansk gissel halshogget

Al-Jazeera mottok i dag en video som beviser henrettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:)Utenriksdepartementet i Sør-Korea bekreftet i kveld at Kim Sun-il er drept i Irak, melder AP. Amerikanske soldater fant liket hans mellom Bagdad og Fallujah i ettermiddag.

Den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera skal ha mottatt en video som beviser henrettelsen. Båndet viser Kim knelende på gulvet foran tre maskerte menn. Med hevede skuldre gisper han etter luft og gråter.

En av de maskerte mennene leste opp en uttalelse myntet på det sørkoreanske folket:

- Dette er hva deres hender har begått. Deres hær har ikke kommet hit for irakernes skyld, men for forbannede Amerika.

Ga ikke etter

Det var også Al-Jazeera som først meldte Kim Sun-Il var kidnappet. Nyhetskanalen mottok søndag et videoopptak, der de al-Qaida- tilknyttede kidnapperne truet med å drepe sørkoreaneren hvis ikke Sør-Korea endret planene om å sende soldater til Irak.

Opptaket viste også Kims intense bønner om hjelp:

- Vær så snill, kom dere ut herfra. Jeg vil ikke dø. Mitt liv er viktig.

Men sørkoreanske myndigheter gjorde det klart at det ikke var aktuelt å gi etter for kidnappernes krav.

Dermed måtte Kim Sun-Il bøte med livet, til tross for at sørkoreanske myndigheter satte i gang

et omfattende arbeid

for å få løslatt 33-åringen.

Heller ikke henrettelsen har fått sørkoreanske myndigheter til å rokke ved sin beslutning om å sende soldater til Irak. De fastholder i kveld at planene forblir uendret.

USA er også klar i talen, ifølge NTB:

- De ønsker at vi skal krype sammen når vi ser deres brutale drap, men USA vil ikke la seg skremme, for vi har sterk tro på friheten, sa president George W. Bush i kveld.

Fortsatt fanget

I følge sjefen i selskapet der Kim arbeidet, skal minst ti andre utlendinger ha sittet i fangenskap sammen med sørkoreaneren. En irakisk mellommann som ble sendt til Irak for å forhandle på vegne av selskapet, skal sett de kidnappede gislene.

Disse skjebne er imidlertid uviss.

BENTENT TEMA: Beslutningen om å sende soldater til Irak har vært omstridt i Sør-Korea. Borføringen av Kim førte til massive demonstrasjoner.