Sørkoreansk munk tente på seg selv i protest

Kritisk skadd etter sexslave-protest. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sørkoreansk munk er kritisk skadd etter at han satte fyr på seg selv i protest mot at Sør-Korea er enige med Japan om erstatning for sexslaver holdt under andre verdenskrig.

Den 64 år gamle mannen er lagt inn på sykehus med tredjegradsforbrenning flere steder på kroppen og skader på vitale organer. Han er bevisstløs og trenger hjelp til å puste, opplyser en ansatt på sykehuset i Seoul hvor munken er lagt inn.

STORE PROTESTER: her en dukke utenfor Japans ambassade i Seoul, som skal illustrere en koreansk kvinne som ble tatt som sexslave av okkupasjonsmakten Japan under annen verdenskrig. Det har vært store demonstrasjoner i Sør-Koreas hovedstad de siste dagene mot at landets president har latt Japan slippe for billig med erstatning mer enn 70 år etter. En sørkoreansk buddhistmunk tente på seg selv i protest og er alvorlig skadd. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix.
STORE PROTESTER: her en dukke utenfor Japans ambassade i Seoul, som skal illustrere en koreansk kvinne som ble tatt som sexslave av okkupasjonsmakten Japan under annen verdenskrig. Det har vært store demonstrasjoner i Sør-Koreas hovedstad de siste dagene mot at landets president har latt Japan slippe for billig med erstatning mer enn 70 år etter. En sørkoreansk buddhistmunk tente på seg selv i protest og er alvorlig skadd. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Munken tente på seg selv lørdag under en demonstrasjon for å avsette president Park Geun-hye, opplyser politiet.

I en notatblokk har mannen beskrevet Park som en forræder på grunn av en avtale hennes regjering inngikk med Japan i 2015. Målet med avtalen var å få slutt på mange tiår med konflikt om de mange tusen koreanske kvinnene som ble brukt som sexslaver for japanske soldater før og under andre verdenskrig.

I henhold til avtalen skal Japan finansiere en stiftelse som skal opprettes for å hjelpe dem som ble holdt som såkalte «trøstekvinner». Som motytelse, skulle Sør-Korea slutte å kritisere Japan for praksisen og håndtere Japans klage på en statue som er oppført til minne om «trøstekvinnene» utenfor det japanske konsulatet i Busan. Japan har kalt hjem sin ambassadør i protest mot minnesmerket.

Avtalen er blitt kraftig kritisert fordi den er forhandlet fram uten at ofrene har godkjent den. Da den ble underskrevet skal 46 av kvinnene fortsatt ha vært i live.

(©NTB)