Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørkoreanske journalister får overvære ødeleggelsen av Nord-Koreas atomanlegg likevel

Nord-Korea snur og gir grønt lys til de åtte sørkoreanske journalistene som ble nektet innreise til landet i forbindelse med nedleggelsen av et atomtestanlegg.

SKAL ØDELEGGES: En gruppe utenlandske journalister er nå på plass i Nord-Korea for å dekke ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri, sett på dette satellittbildet fra mars i år. Foto: Airbus Defense and Space / 38 North / AP NTB scanpix
SKAL ØDELEGGES: En gruppe utenlandske journalister er nå på plass i Nord-Korea for å dekke ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri, sett på dette satellittbildet fra mars i år. Foto: Airbus Defense and Space / 38 North / AP NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En liten gruppe utenlandske journalister ankom Nord-Korea tirsdag. De sørkoreanske journalistene var også invitert, men hadde ikke fått bekreftelse fra Pyongyang før avreise. Onsdag fikk de likevel grønt lys av gjenforeningsdepartementet.

- Myndighetene vil sette i gang nødvendige tiltak for journalistene, som å godkjenne innreise til Nord-Korea og tilby transport, het det fra departementet.

Avlyste møte

De andre journalistene som får anledning til å overvære ødeleggelsen av testanlegget i Punggye-ri, kommer fra USA, Russland, Kina og Storbritannia. Dette er ventet å skje en gang mellom onsdag og fredag, avhengig av været.

Nord-Korea ventet i det lengste med å gi et klart ja til de sørkoreanske journalistene, noe som fikk enkelte til å spekulere i det hadde noen sammenheng med forverringen i forholdet mellom de to nabolandene.

Nord-Korea avlyste nylig et planlagt toppmøte, noe de begrunnet med en pågående militærøvelse i som Sør-Korea avholdt i samarbeid med USA.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer

De mente øvelsen var en trening på en invasjon av nord og en provokasjon.

- Øvelsen, som har oss som mål, og som gjennomføres over hele Sør-Korea, utfordrer helt åpenbart Panmunjom-erklæringen, og er en militær provokasjon som går imot den positive politiske utviklingen på den koreanske halvøya, sa det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Samtidig truet Nord-Korea med å avlyse det planlagte møtet med Donald Trump. Et utspill Donald Trump kommenterte seinest tirsdag, da han hadde besøk av Sør-Koreas president, Moen Jae-in.

- Hvis det ikke finner sted, så kanskje det kan finne sted seinere, sa presidenten om det planlagte møtet.

Når det gjelder nedleggelsen av Nord-Koreas atomanlegg, så skal det altså etter planen skje i løpet av denne uka, med utenlandske journalister til stede. Selve anlegget ligger såpass øde at det vil ta 20 timer med tog og buss fra Pyongyang for å komme dit.

Kinesiske geologer hevdet tidligere i år at testanlegget alt er delvis ødelagt, noe som skjedde etter en atomprøvesprengning i september i fjor.

Observasjonsplattform

Satellittbilder av anlegget viser ifølge vestlige eksperter at arbeidet med å avvikle anlegget begynte i midten av mai.

Ifølge 38North har Nord-Korea den siste tiden jobbet med å bygge en observasjonsplattform, der de utenlandske journalistene skal få se ødeleggelsen av atomanlegget.

Etter planen skal tunnelene i anlegget sprenges og åpningene sperres av. Også forskningsanlegget og de ansatte blir borte fra anlegget.

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Den siste var så kraftig at den utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media