Sørlandet lukter vondt

En vond lukt bredte seg fredag over store deler av Sørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lukta sprer seg fort, sa miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune i morgentimene til Fædrelandsvennen.

Mange mente at lukta minnet om katt. Andre mente det luktet gjødsel eller svovel. Atter andre syntes den minnet mest om hundebæsj eller kumøkk. Avisens ringerunde resulterte i null respons blant bedriftene i regionen.

Avisen kontaktet deretter Meteorologisk institutt. Lukta kunne skyldes kullkraftverk i Øst-Europa, ifølge vakthavende meteorolog Haakon Melhuus.

Overfor NRK lanserte Melhuus en annen teori: Han mente at omveltning i sjøvannet er forklaringen. Råtne organismer i bunnvannet har kommet opp i det øvre laget og dermed skapt svovellukt, var hans forklaring. Kristiansand kommunes miljøvernsjef Øystein Holvik skyldte i stedet på danskene: brann i en avfallssilo i Ålborg fredag morgen.

Men Fædrelandsvennen fant til slutt den enkle forklaringen: Smørsyre.

- Jeg hadde inntil nylig ikke hørt om fenomenet selv. Kollegene mine fortalte dette var mer vanlig om våren på Østlandet. At Sør- og Vestlandet har fått det, skyldes høyst trolig værforholdene vi har nå, sier seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk.

Han forklarer at lukta oppstår når organisk materiale i jord brytes ned med mye vann til stede og når det ikke finnes oksygen. Det skjer særlig i tilfeller når jorda tiner. Bergen og Ålesund var i slutten av januar preget av samme fenomen.

(NTB)