OMSJÆRINGSNEKT: Leger på Sørlandet sykehuset nekter å omskjære guttebarn. Derfor må sykehuset kjøpe tjenesten fra private sykehus. Foto: NTB scanpix
OMSJÆRINGSNEKT: Leger på Sørlandet sykehuset nekter å omskjære guttebarn. Derfor må sykehuset kjøpe tjenesten fra private sykehus. Foto: NTB scanpixVis mer

Sørlandet sykehus betaler privatleger for omskjæring

Sykehusleger i sør vil ikke omskjære gutter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av legene ved Sørlandet sykehus vil utføre omskjæring av gutter. Dermed må sykehuset kjøpe denne tjenesten fra et privat sykehus.

De regionale helseforetakene har plikt til å tilby rituell omskjæring av gutter, for å sikre at det skjer på forsvarlig vis. Samtidig kan helsepersonell reservere seg mot dette av samvittighetsgrunner, skriver Fædrelandsvennen.

- Inntil i fjor sommer hadde Sørlandet sykehus Kristiansand én urolog som var villig til å utføre inngrepene her ved sykehuset. Denne urologen har sluttet, og tilbudet falt bort fordi ingen andre leger ville. Vi er likevel pliktig å finne et tilbud til pasienter i vår region, og på bakgrunn av det er det inngått avtale med Ibsensykehuset i Porsgrunn, opplyser fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Det er primært jøder og muslimer som praktiserer rituell omskjæring av gutter. Nesten ingen sykehus i Norge foretar dette inngrepet, fordi leger nekter av samvittighetsgrunner.

Etter at urologen som utførte omskjæring i Kristiansand sluttet, fikk sykehuset ti søknader om dette inngrepet før avtalen med privatsykehuset i Porsgrunn ble inngått. De ti tilfellene ble også videreformidlet til Ibsensykehuset.

Hvert år blir rundt 2.000 gutter i Norge omskåret, skriver Fædrelandsvennen.

(NTB)